Femeile care în momentul conceperii trec printr-o perioadă de stres cronic au mai multe șanse să dea naștere unei fetițe decât unui băiat, conform rezultatelor unui studiu efectuat de o echipă de cercetători britanici de la Universitatea Oxford pe un eșantion de 338 de femei.
În cadrul acestui studiu, femeilor voluntare le-a fost măsurat, între altele, nivelul de cortizol, considerat hormonul stresului.
Femeile voluntare au ținut, de asemenea, un jurnal în care și-au descris experiențele lor de viață pentru ca experții să poată evalua nivelul lor de stres psihologic.
În perioada experimentului, participantele au născut 58 de băieți și 78 de fetițe, ceea ce a fost considerat o dovadă în favoarea ipotezei specialiștilor.
Între altele, la 50 % dintre femeile cu niveluri ridicate de cortizol – indicatorul stresului de durată – raportul a fost și mai radical.
S-a dovedit că mamele stresate de o lungă perioadă de timp au cu 75 % mai multe șanse să aducă pe lume o fetiță decât un băiețel.
Nu s-a stabilit însă nicio eventuală cauzalitate între sexul viitorului copil și nivelul de adrenalină – indicatorul emoțiilor impetuoase, dar de scurtă durată.
Citește și Legumele anti-age – tinere toată viața