Cu cât înaintează în vârstă, cu atât oamenii sunt mai fericiți și mai optimiști. Cel puțin așa pretinde un studiu realizat pe această temă și publicat în presa britanică.
Având o minte mai matură și mai predispusă la optimism, persoanele în vârstă s-ar concentra mai mult asupra aspectelor pozitive ale existenței.
Potrivit Daily Mail, tranziția are loc în jurul vârstei de 50 de ani. Omul începe atunci să acorde mai puțină importanță grijilor și șterge mai multe lucruri cu buretele ca să poată merge mai departe.
Tinerii, dimpotrivă, depășesc mai greu obstacolele, își revin mai greu și, în general, printr-un eveniment pozitiv eliberator.
Revista PPS (Perspectives on Psychological Science), care a realizat studiul, a analizat reflexele minții la un eșantion de persoane în vârstă și a constatat că majoritatea acestora înregistrau spontan fețele surâzătoare.
Se observă, de altfel, că cei peste 50 de ani nu ezită să elimine din anturajul lor anumite persoane, dacă influența lor se dovedește negativă și susceptibilă să dăuneze moralului.
Cercetătorul Derek Isaacowitz, de la Northeastern University (Boston, Statele Unite), a ținut totuși să spună că „sunt necesare și alte studii pentru înțelegerea deplină a acestui proces.
Persoanele în vârstă au în general tendința să se aplece mai mult asupra aspectelor pozitive, dar nu cunoaștem încă exact mecanismul cerebral al acestui fenomen”.
Citește și Planificați-vă un zâmbet nou, într-un timp scurt!