Conform unor oameni de știință de la School of Public Health din cadrul Imperial College din Londra, oamenii care consumă mai puțin alcool sunt cei „anormali”, ei suferind o mutație a unei gene care influențează consumul de alcool.
Cercetatorii susțin că persoanele care au o mutație rară a unei gene consumă cu 5% mai puțin alcool decât consumul mediu al celor care nu au această variație.
Gena, denumită AUTS2, a mai fost legată de autism și de sindromul de deficit al atenției. AUTS2 este mai activă în zone ale creierului asociate mecanismului de recompensă ce răspunde la stimulii de plăcere și/sau viciu.
Pana în prezent era descoperită o singură genă ce avea un efect semnificativ asupra consumului de alcool, o genă implicată în descompunerea alcoolului la nivelul ficatului.
„Desigur că există foarte mulți factori care determină cât de mult alcool bea o persoană, însă conform rezultatelor a două studii diferite am ajuns la concluzia că și această genă are un rol important în consumul de alcool”, a declarat profesorul Paul Elliott de la School of Public Health din cadrul Imperial College.
„Diferența făcută de această genă în particular este mică, însă prin această descoperire am deschis o nouă zonă de cercetare asupra mecanismelor biologice ce controlează consumul de alcool”, a mai adăugat el.
Cercetătorii au analizat mostre de ADN prelevate de la peste 26.000 de voluntari, în căutarea unor gene care ar putea să influențeze consumul de alcool.
Apoi au comparat rezultatele obținute cu datele culese de pe un alt eșantion de 21.000 de voluntari.
De asemenea, acest studiu a fost confirmat și de un altul în care a fost blocată acțiunea genei AUTS2 la musculița de oțet (Drosophila Melanogaster), aceasta devenind mai puțin sensibilă la alcool.
Citește și Cine înșală mai mult: femeile sau bărbații?