Prin igiena pielii se înțeleg măsurile de îngrijire adecvată care trebuie aplicate acesteia pentru a-și menține sănătatea timp cât mai îndelungat.
Îngrijirea corespunzătoare a pielii ajută atât la menținerea aspectului estetic, cât și la prevenirea unor boli.
Îngrijirea generală
Starea de curățenie a pielii se menține cel mai bine prin spălarea frecventă cu apă și săpun.
Săpunul utilizat pentru spălarea pielii trebuie ales în funcție de tipul acesteia. Mai precis, persoanelor cu tenul gras li se recomandă un săpun alcalin care are rolul de a o curăța foarte ușor. Acest săpun trebuie utilizat însă numai pentru corp, și nu pentru chip.
Săpunul alcalin nu trebuie folosit în exces sau pentru tipuri de piele normală deoarece pielea va deveni aspră și uscată și se va irita mult mai ușor.
Pentru pielea uscată se recomandă un săpun gras, care este bogat în lanolină. Cel mai bine tolerat însă este săpunul neutru care se recomandă tipului normal de piele și celui sensibil. Din această categorie fac parte majoritatea săpunurilor din comerț.
Apa utilizat pentru spălat este esențială pentru o bună îngrijire a pielii. Apa dură sau calcaroasă irită pielea și cea mai indicată pentru catifelarea ei este apa de ploaie. În cazul pielii sensibile se recomandă, mai ales dacă este vorba de spălatul pe față sau pe mâini, să se folosească apa fiartă și răcită. De asemenea, în cazul în care la îmbăiere apa este prea dură se pot adăuga una sau două lingurițe de bicarbonat de sodiu.
Exerciții fizice
Persoanelor cu o viață sedentară și femeilor predispuse la celulită li se recomandă să execute zilnic câteva exerciții fizice pentru a menține elasticitatea pielii. Aceste exerciții sunt eficiente în special dacă sunt executate în aer liber sau în fața ferestrei deschise.
În special vara, după exerciții este necesar un duș scurt, cu apă călduță, în care să se folosească pentru curățarea pielii gel și nu săpun.
Masajul
Prin masaj, pielea își păstrează vigoarea și tonicitatea cât mai mult timp. Masajul are rolul de a crește elasticitatea pielii, de a activa circulația sângelui, de a stimula secreția glandelor sebacee și sudoripare și de a îndepărta stratul de celule cornoase depuse pe suprafața pielii.
Există zone în care masajul trebuie executat numai în anumite direcții. De pildă, gâtul se cuprinde între degetul mare și celelalte degete și se masează cu o mișcare de sus în jos.
La față, obrajii se masează de sus în jos, spre linia maxilarului inferior, iar la frunte masajul trebuie să înceapă din zona tâmplelor și să se îndrepte ușor către centru.
Citește și Ceaiuri care înlătură ameţelile