Scrie...

SANATATE

Sindromul ovarian polichistic

Share

Sindromul ovarian polichistic (SOPC) este pentru medicina practica si pentru cercetarea stiintifica medicala o problema nerezolvata. SOPC este una dintre afectiunile endocrine cele mai frecvente, prevalenta sa fiind estimata intre 1,5 si 20% (in medie 6%) din populatia feminina, fiind in continua crestere in ultimele decenii.

Importanta SOPC in practica medicala rezulta din faptul ca el reprezinta cauza cea mai frecventa atat a hirsutismului şi a elementelor clinice de androgenizare, cat mai ales principala cauza de infertilitate prin anovulatie. Este considerat o afectiune complexa, heterogena, cu debut peripubertar, definita printr-un spectru de elemente clinice, hormonale şi anatomice divers asociate şi variabile ca intensitate.

Acest sindrom se poate exprima prin:

• fenomene masculinizante: virilism pilar, modificari tegumentare (acnee, seboree), virilizarea vocei, modificari ale organelor genitale externe;

• fenomene defeminizante: tulburari ale ciclului menstrual, hipotrofia glandei mamare, modificari ale tractului genital, sterilitate;

• fenomene clinice asociate: sindrom premenstrual, obezitatea, galactoreea, psihocomportamentale.

De asemenea, SOPC poate creste riscul de a dezvolta alte conditii si boli de-a lungul timpului, cum ar fi:

• tulburari de reproducere: avort spontan, infertilitate, cancer endometrial, san, ovarian;

• tulburari metabolice : rezistenta la insulina, diabet gestational, sindrom metabolic, diabet de tip II, obezitate;

• tulburari cardiovasculare : boala arteriala coronariana, infarct miocardic, hipertensiune arteriala, ateroscleroza.

Date fiind implicatiile estetice, medicale şi consecintele asupra fertilitatii, s-au incercat in decursul timpului diverse alternative terapeutice. Tratamentul medical in sindromul ovarian polichistic este diferit in functie de optiunea de conceptie pe care o are fiecare femeie diagnosticata cu acest sindrom.

Tratamentul cu anticonceptionale orale este la baza oricarei scheme terapeutice in SOPC, dar tratamentul infertilitatii este obiectivul major pe care il are femeia diagnosticata cu acest sindrom.

De asemenea, medicina traditionala chineza este o metoda de tratament nonfarmacologica cu rezultate bune in tratamentul acestui sindrom cu atat mai mult cu cat sindromul ovarian polichistic nu este o boala, ci mai exact un dezechilibru metabolic si hormonal.

 

Tag

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *