Scrie...

SANATATE

Testul Papanicolau

Share

Testul Papanicolau: iata unul dintre lucrurile pe care femeile trebuie sa-l faca regulat. Este vorba despre o prelevare (absolut nedureroasa), realizata de un ginecolog, de celule din colul uterin.

Testul dateaza din anii ’40, fiind inventat de citologul roman cu acelasi nume si reprezinta principala cale de prevenire a cancerului de col uterin. De atunci, tehnica de prelevare a fost imbunatatita, reducandu-se semnificativ posibilele erori, dar principiul testului a ramas acelasi.

Celulele prelevate de ginecolog din colul uterin sunt analizate de un citolog in laborator si, la microscop, se poate observa o displazie (celule atipice, dar nu tumorale) sau o tumoare dezvoltata deja.
Testul poate spune si daca sunt prezente infectii sau inflamatii, permitandu-i medicului sa recomande un tratament.

In mod normal, prin acest test se controleaza prezenta virusului HPV (Human Papilloma Virus). Infectia genitala cu HPV este una dintre bolile cu transmitere sexuala cele mai raspandite, avand o prevalenta de 20-40% in randul femeilor tinere din diverse tari.
Exista peste 100 de tipuri de HPV si se estimeaza ca 75% din populatie va avea o infectie cu HPV la un moment dat in timpul vietii.
Dintre acestea, 30 de tipuri se transmit pe cale sexuala. De cele mai multe ori infectia este asimptomatica, avand o durata medie de 8 luni si nu lasa nici un fel de sechele.

Exista insa cateva tipuri de HPV, in special tipurile 16,18 si 31, care persista peste aceasta durata si, in timp, in asociere cu alti factori, vor rezulta in displazie cervicala, care, netratata la timp, se poate transforma in cancer de col uterin.

Infectia cu HPV a fost cu tarie asociata cu dezvoltarea displaziei si cancerului colului uterin. Mai mult de 90% din cancerele de col uterin contin ADN ale tipurilor oncogenice (cu risc inalt) de HPV cum ar fi 16, 18 si 31.

ADN-ul HPV este, de asemenea, prezent in leziunile precursoare ale cancerului de col uterin, cunoscute ca neoplazii cervicale intraepiteliale.
Asemenea leziuni care contin ADN-ul tipurilor oncogenice de HPV au o probabilitate de progresie mai mare fata de cele asociate tipurilor cu risc scazut, cum ar fi 6 si 11.

Fiecare femeie activ sexual trebuie sa faca acest test macar o data pe an, pentru a vedea daca nu au aparut celule anormale care pot evolua negativ.

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *