În lume s-a lansat recent o avertizare pentru a încerca reducerea creșterii permanente a consumului de zahăr, care are efecte nefaste asupra sănătății și duce la mărirea numărului unor boli cronice: diabet, obezitate, boli cardiovasculare și cancere.
Multe efecte ale zahărului asupra sănătății omului sunt asemănătoare cu cele ale consumului de alcool și în unele țări se pregătesc reglementări comparabile cu cele care privesc alcoolul.
Profesorul Didier Raoult, specialist în boli infecțioase tropicale emergente la Facultatea de Medicină din Marsilia, pune în discuție în Le Point consumul exagerat de zahăr și produse zaharoase.
Europenii nu consumau înainte zahăr industrial, deoarece glucoza, fructoza și zaharoza proveneau doar din fructe și miere.
Dezvoltarea filierei de trestie de zahăr, apoi de sfeclă de zahăr a permis adăugarea de zahăr în alimente începând din secolul al XVII-lea pe Vechiul Continent.
S-a adăugat zahăr în numeroase alimente vândute în comerț, deserturi, dar și în băuturi și chiar în produse sărate – ca de exemplu în mazărea la cutie.
Ca atare, consumul de zahăr a crescut mult, simultan cu mărirea numărului de calorii consumate, care a dus în multe cazuri la obezitate.
Folosită direct de creier, glucoza dereglează centrul sațietății.
De 35 de ani se dezvoltă regimuri sărace în zaharuri, pe care americanii le numesc „low carb”, cel puțin la fel de eficiente ca regimurile „low cal” sau hipocalorice, sărace în grăsimi.
Se pare deci că incriminarea grăsimilor ca principale suspecte în obezitate este parțial falsă.
Citește și Tinctură de obligeană pentru creșterea părului
Consumul cronic de alcool și zahar prezintă multe riscuri comune, arată un studiu publicat recent în revista Science.
Printre ele se număra hipertensiunea, afecțiunile cardiace, tulburările lipidice, pancreatita, obezitatea și chiar ciroza.
În prezent, în Statele Unite, principala cauză a cirozei nu mai este alcoolul, ci obezitatea, datorată îndeosebi zahărului.
În lume au început să se ia măsuri împotriva consumului excesiv, cum ar fi în Franța taxarea băuturilor îndulcite.
Aproape că s-a generalizat prezența zahărului în alimentație, consecințele acestuia asupra sănătății fiind deocamdată mai însemnate decât cele ale îndulcitorilor artificiali (despre care se spune că au efecte nocive).
Lupta împotriva zahărului este fără îndoială următoarea miză în domeniul sănătății publice, se încheie articolul din Le Point.