Pe plan mondial, incidența diabetului este în creștere, în special în țările în curs de dezvoltare.
S-a demonstrat că un număr mare din cazurile de diabet și complicațiile acestora pot fi prevenite printr-o dietă sănătoasă, activitate fizică regulată, menținerea greutății corporale în limite normale, evitarea fumatului.
Peste 220 milioane de oameni au diabet.
Tot mai mulți oameni fac diabet, cauzele majore fiind creșterile mari în greutate și inactivitatea fizică.
Se estimează că, până în 2030, diabetul va deveni a șaptea cauză de deces în lume.
Se prevede că, în următorii 10 ani, numărul de decese cauzate de diabet va crește cu 50%.
Există două forme majore de diabet.
Diabetul de tip I este cauzat de lipsa sintezei de insulină, iar cel de tip II de utilizarea ineficientă a acesteia.
Citește și Cât vă îngrășați pe perioada sarcinii?
Un al treilea tip de diabet este diabetul gestațional. Acest tip este caracterizat de hiperglicemie (creșterea zahărului din sânge) și a fost depistat pentru prima dată la femeile însărcinate.
Diabetul de tip 2 este mult mai frecvent decât cel de tip 1.
Diabetul de tip II reprezintă 90% din toate cazurile de diabet înregistrate. Mai mult, acest tip de diabet apare din ce în ce mai des și la copii, care în trecut păreau să fie protejați în fața acestei afecțiuni.
Bolile cardiovasculare sunt responsabile pentru 50 până la 80% din decesele persoanelor cu diabet.
Diabetul a devenit una dintre cauzele majore ale îmbolnăvirilor premature și ale deceselor în majoritatea țărilor, mai ales prin creșterea riscurilor de boli cardiovasculare.
Peste un milion de oameni mor anual în lume din cauza diabetului. Numărul real este mult mai mare, pentru că, deși unii bolnavi trăiesc ani buni având diabet, cauza decesului lor este adesea înregistrată ca afecțiune a inimii sau renală.
80% dintre cazurile de diabet apar în țări în curs de dezvoltare.
În țările dezvoltate, majoritatea diabeticilor au trecut de vârsta pensionării, în timp ce în țările în curs de dezvoltare cei afectați de această boală au vârste cuprinse între 35 și 64 de ani. Diabetul este o cauză a orbirii, amputațiilor și insuficienței renale.
Diabetul de tip 2 poate fi prevenit.
Reduceți riscul de a dezvolta diabet de tipul 2 prin:
• Creșterea activității fizice
• Dietă sănătoasă
• Scăderea în greutate
• Renunțarea la fumat
Pe termen scurt, hiperglicemia cauzează sete crescută, creșterea frecvenței urinare, foame și scădere în greutate. Pe termen lung, însă, afectează ochii (ducând la orbire), rinichii (ducând la insuficiență renală) și nervii. De asemenea, diabetul crește riscul de boli cardiovasculare. Studiile au arătat că un bun control metabolic previne sau întârzie apariția acestor complicații.
