Scrie...

SANATATE

Bauturile energizante va distrug dantura

Share

Bauturile energizante, de mare succes in randul tinerilor, ataca grav smaltul dintilor. Nu este prima data ca se lanseaza o astfel de avertizare, efectele negative ale bauturilor energizante asupra sanatatii buco-dentare fiind identificate de cativa ani.

O experienta edificatoare arata cat este de mare riscul. Cercetatori americani, care publica rezultatele studiului in revista „General Dentistry”, au aşezat timp de 15 minute eşantioane de smalt dentar uman in „eprubete” cu bauturi energizante din comert şi apoi, timp de doua ore, in saliva artificiala. Operatiunea s-a repetat de patru ori pe zi, timp de o saptamana.

S-a constatat atacarea severa a smaltului, cu risc crescut de carii. Zaharul din aceste bauturi nu a fost luat in considerare in procesul analizat: vinovat este nivelul aciditatii. Cercetatorii recomanda reducerea sau chiar eliminarea din alimentatie a acestor bauturi. In cazul in care se beau totuşi bauturi energizante, consumatorii trebuie sa aştepte cel putin o ora inainte sa se spele pe dinti, pentru ca periajul sa nu accentueze actiunea coroziva a acidului. Se mai recomanda clatirea gurii cu apa dupa consumul de bauturi energizante ca mijloc potrivit pentru restabilirea unui nivel acceptabil al aciditatii, incheie passionsante.be.

 

Tag
Articolul anterior

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *