Prin substanțele conținute, usturoiul are numeroase beneficii, cel mai cunoscut fiind, poate, efectul său antimicrobian, comparativ cu al unui antibiotic.
Usturoiului i s-au atribuit și acțiuni de scădere a nivelului colesterolului sanguin sau chiar al trigliceridelor. Studiile nu au reușit însă să pună în evidență acest fapt, astfel că, din punct de vedere medical, efectul hipocolesterolemiant al usturoiului nu există.
Dacă suferiți de această afecțiune, cel mai indicat este să vă adresați unui specialist în nutriție și unui medic pentru a urma o dietă și un tratament medicamentos corect, întrucât nivelul crescut al colesterolului constituie un factor de risc pentru afecțiuni cardiovasculare deosebit de grave.
Colesterolul este o grăsime care se găsește în orice celulă și care este necesar pentru a asigura funcționarea normală a organismului, formarea membranelor celulare, unor hormoni, vitaminei D, acizilor biliari.
Colesterolul se formează în ficat și de asemenea apare în unele alimente (de origine animală). Prin sânge, colesterolul este transportat cu ajutorul anumitor substanțe – lipoproteine. Sunt două grupuri mari de lipoproteine și este important să le menținem la nivele normale pe ambele:
– lipoproteine de densitate joasă (LDL-colesterol sau „colesterolul rău”), creșterea lor în sânge duce la sedimentarea colesterolului pe peretele intern al arterelor cu formarea plăcilor de ateroscleroză și la sporirea riscului de dezvoltare a bolilor cardiovasculare;
– lipoproteine de densitate înaltă (HDL-colesterol sau „colesterolul bun”), care transportă colesterolul înapoi la ficat pentru a fi utilizat, iar creșterea cărora în sânge scade riscul de apariție a bolilor cardiovasculare.
Creșterea nivelului de colesterol în sânge este periculoasă prin majorarea riscului de îmbolnăvire și riscului de mortalitate prin boală cardiovasculară (de exemplu prin atac de cord (când este împiedicată irigarea cu sânge a inimii), atac vascular cerebral (când este împiedicată irigarea cu sânge a creierului) sau ruptură de arteră magistrală afectată de ateroscleroză.
Cel mai inofensiv nivel de colesterol este recunoscut a fi sub 5 mmol/l, iar a LDL-colesterolului sub 3 mmol/l.
Citește și Tofu – bun sau nu pentru sănătate?