Unele firme chineze preferă să-i angajeze pe cei născuți în Capricorn, Pești sau Balanță în defavoarea nativilor în Scorpion sau în zodia Fecioarei.
„Se oferă un post de profesor și unul de administrator. Să nu se prezinte cei din zodia Scorpion sau Fecioară.
Sunt preferați cei născuți în zodia Capricorn, Pești și Balanță”. S-a creat o nouă tendință, după cum arată acest anunț postat de Universitatea Wuhan, în căutarea de personal, notează ziarul ABC.
Prin impunerea acestei condiții „astrologice”, chinezii au creat o nouă discriminare: cea zodiacală.
Deși în această țară primează cele 12 animale care formează horoscopul chinez, predilecția pentru alte semne zodiacale, la momentul obținerii unui loc de muncă, i-a înfuriat pe cetățeni.
„Atunci eu care sunt Scorpion sunt condamnat să nu-mi găsesc un loc de muncă și să mă apuc să cerșesc pe stradă?”, scrie indignat un internaut pe rețeaua socială Weibo, o copie a cenzuratului Twitter.
Cazul a luat asemenea amploare încât unele ziare, precum Chutian, au făcut un reportaj cu responsabila acestui anunț discriminator.
Invocând o lungă experiență în angajarea de personal, aceasta a asigurat că nativii în Scorpion au o personalitate mult prea puternică și sunt permanent nemulțumiți, în timp ce născuții în zodia Fecioarei sunt foarte critici și își părăsesc locul de muncă.
„Înainte îi angajam, dar aceștia se certau cu colegii și până la urmă plecau”, a deplâns doamna Xia.
Nu este prima dată când horoscopul – cel Occidental – este motiv de concediere.
Qi Qin, o tânără angajată de o agenție care organizează nunți, a fost concediată, nu pentru că nu și-a îndeplinit obligațiile, ci pentru că era născută în zodia Cancerului.
„Le-am spus că zodia nu are nicio legătură, dar șefii mi-au răspuns că sunt mai potriviți cei din Vărsător sau din Scorpion”.
Măcar cei din urmă pot fi angajați la organizarea de nunți, având în vedere că universitatea îi respinge.
Justificate sau nu, astfel de preferințe aleatorii încep să-i influențeze pe chinezi, unul din popoarele cele mai superstițioase din lume.
În privința cifrelor, o altă obsesie a lor, 4 ocupă un loc defavorizat având în vedere că pronunția sa în mandarină seamănă cu cuvântul „moarte”.
Lifturile din China nu au înscris numărul 4 pe panou, nici cifrele 14, 24, 34 și cu atât mai puțin 44, sau oricare alt număr care să aibă 4 în componența sa.
De asemenea, clădirile nu au etajul 4 și se face trecerea de la trei direct la cinci, pentru că nimeni nu vrea să stea la patru.
Dimpotrivă, cifra 8 este privilegiată pentru a fi sinonimă cu norocul sau cu bogăția.
Numerele de telefon care ajung să aibă până la 10 sau 11 numere costă în funcție de câte cifre de 4 sau 8 au în componență.
Același lucru se întâmplă și cu numerele de înmatriculare. Generalii și oficialii Partidului Comunist își rezervă plăcuțele cu cele mai multe cifre de 4 sau 8, în timp ce chinezii mai puțin norocoși trebuie să se mulțumească cu vreun 4 pe plăcuță, riscând să fie victime ale vreunui accident rutier.
La urma urmei, pentru chinezi totul este o chestiune de noroc, iar dacă în componența numărului de înmatriculare se strecoară cumva vreun 4, atunci sunt obligați să alunge ghinionul cu o amuletă budistă… Dar asta este deja altă poveste.
Citește și Semințele schimbării – rezerve de nutrienți