Expunerea la razele solare și în mod special la razele ultraviolete poate cauza leziuni ale pielii, care se pot transforma, în timp, și în cancer!
Soarele, pe care cu siguranță îl iubiți datorită bronzului superb pe care vi-l dăruiește în fiecare vară, poate avea efecte extrem de nocive asupra pielii.
Expunerea la razele solare și în mod special la razele ultraviolete poate cauza leziuni ale pielii, care variază de la o simplă roșeață (eritem) la cancer (melanom).
Melanomul este un tip de cancer care apare în niște celule din piele, numite melanocite. Aceste celule produc melanina, pigmentul care dă culoarea naturală a pielii.
În urma expunerii la razele solare, melanocitele produc mai mult pigment și pielea se închide la culoare.
Semne ale melanomului
În cele mai multe cazuri, primul semn al melanomului este o modificare în mărime, formă, culoare a pielii într-un anumit loc.
Majoritatea melanoamelor au o culoare neagră sau negru albăstrui, cu un aspect neplăcut.
Melanoamele nou apărute pot fi identificate atunci când negii preexistenți își schimbă înfățișarea prin apariția unor zone negricioase la suprafață.
Uneori apar zone neregulate sau senzația de mâncărime la nivelul negilor, se pot mări, umfla, întări, pot sângera, însă fără durere aparentă.
Factori de risc pentru cancerul de piele
• Melanomul apare în special la persoanele cu piele albă, blonde sau roșcate, cu ochii albaștri
• Cei care au avut în familie persoane care au făcut cancer de piele riscă să aibă aceiași boală
• La persoanele care au avut cancer de piele dar l-au tratat, boala poate reveni
• Risca să facă această boală cei care au făcut tratament cu medicamente imunosupresive
• Cancerul de piele poate să apară la persoanele cu alunițe numeroase (mai mult de 50) sau la cele care au făcut arsuri solare puternice urmate de apariția bășicuțelor
• Prezintă un risc mai mare de a face cancer de piele și cei care au numeroase pete pe piele sau care se expun în mod repetat la soare.
Atenție! Melanomul poate fi tratat atunci când nu e foarte extins.
Dacă nu e îndepărtat la timp, poate invada țesuturile sănătoase din jur și răspândirea lui e foarte greu de controlat.
Citește și Reguli de aur pentru un bronz frumos, sănătos și durabil