Scrie...

SANATATE

Pielea si soarele – de la eritem la melanom

Share

Expunerea la razele solare si în mod special la razele ultraviolete poate cauza leziuni ale pielii, care se pot transforma, in timp, si in cancer!

Soarele, pe care cu siguranta il iubiti datorita bronzului superb pe care vi-l daruieste in fiecare vara, poate avea efecte extrem de nocive asupra pielii.

Expunerea la razele solare si in mod special la razele ultraviolete poate cauza leziuni ale pielii, care variaza de la o simpla roseata (eritem) la cancer (melanom). Melanomul este un tip de cancer care apare in niste celule din piele, numite melanocite. Aceste celule produc melanina, pigmentul care da culoarea naturala a pielii. In urma expunerii la razele solare, melanocitele produc mai mult pigment si pielea se inchide la culoare. Semne ale melanomului In cele mai multe cazuri, primul semn al melanomului este o modificare in marime, forma, culoare a pielii intr-un anumit loc.

Majoritatea melanoamelor au o culoare neagra sau negru albastrui, cu un aspect neplacut. Melanoamele nou aparute pot fi identificate atunci cand negii preexistenti isi schimba infatisarea prin aparitia unor zone negricioase la suprafata. Uneori apar zone neregulate sau senzatia de mancarime la nivelul negilor, se pot mari, umfla, intari, pot sangera, insa fara durere aparenta.

FACTORI DE RISC PENTRU CANCERUL DE PIELE

Melanomul apare in special la persoanele cu piele alba, blonde
sau roscate, cu ochii albastri
• Cei care au avut in familie persoane care au facut cancer
de piele risca sa aiba aceiasi boala
• La persoanele care au avut cancer de piele dar l-au tratat,
boala poate reveni
• Risca sa faca aceasta boala cei care au facut tratament
cu medicamente imunosupresive
Cancerul de piele poate sa apara la persoanele cu alunite numeroase (mai mult de 50) sau la cele care au facut arsuri solare puternice urmate de aparitia basicutelor
• Prezinta un risc mai mare a a face cancer de piele si cei care au numeroase pete pe piele sau care se expun in mod repetat la soare Atentie! Melanomul poate fi tratat atunci cand nu e foarte extins. Daca nu e indepartat la timp, poate invada tesuturile sanatoase din jur si raspandirea lui e foarte greu de controlat.
Atentie! Melanomul poate fi tratat atunci cand nu e foarte extins.
Daca nu e indepartat la timp, poate invada tesuturile sanatoase din jur si raspandirea lui e foarte greu de controlat.

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *