Scrie...

SANATATE

Statinele diminueaza riscul de depresie

Share

Statinele, medicamente destinate scaderii colesterolului, au, se pare, si alte efecte benefice. Un nou studiu publicat in The Journal of Clinical Psychiatry arata ca statinele ar reduce si riscul de depresie.

O echipa de cercetatori americani a urmarit timp de sase ani un grup de 965 de pacienti bolnavi de cardiopatie si tratati in diferite clinici din California. 65% dintre acestia luau statine in cadrul tratamentului.

Deoarece existau date care se contraziceau in legatura cu efectele statinelor, autorii studiului au evaluat legatura dintre aceste medicamente si tulburarile afective la cei 965 de pacienti timp de mai multi ani. Simptomele depresive au fost evaluate in fiecare an cu ajutorul unui chestionar (Patient Health Questionnaire) care a permis masurarea frecventei diferitelor simptome intr-un interval de doua saptamani: tristete accentuata, oboseala, ganduri sinucigase etc.

Autorii au observat ca pacientii care luau statine aveau un nivel de depresie in medie mai mic decat cei care nu luau si aceasta diferenta s-a confirmat, ea chiar a crescut de-a lungul perioadei de observare. Dupa sase ani de observare, 28% dintre persoanele care luau statine au avut in final cel putin un episod depresiv minor sau mai grav, fata de 40% din cei din cealalta categorie. De asemenea, la cei 776 de pacienti care nu prezentau simptome depresive la inceputul studiului, riscul de depresie a fost mai mic cu 38% in situatia in care au luat statine, comparativ cu cei care nu erau depresivi la inceput si nu au luat astfel de medicamente. Autorii au luat bineinteles in considerare si alti factori legati de sex, de fumat, de prezenta altor patologii si chiar de nivelul de educatie.

Profesorul Mary Whooley de la Universitatea din San Francisco, coautor al studiului, considera ca „acest efect s-ar putea explica prin actiunea statinelor asupra aterosclerozei la nivelul creierului, care se pare ca mareste riscul de depresie. Dar, spune aceasta, sunt doar niste observatii care nu permit stabilirea unei legaturi intre cauza si efect si trebuie confirmate de alte studii”.

 

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *