Dezvoltarea smartphone-urilor și a tabletelor digitale este cauza unei noi epidemii care afectează ceafa, spatele și degetele.
Circa 18% dintre utilizatori declară că-și folosesc telefonul sau tableta între două și patru ore pe zi.
Utilizarea telefoanelor inteligente pentru a scrie mesaje, a naviga pe internet sau a intra pe Twitter este în plin avânt: 44% dintre britanici le folosesc în alte scopuri decât serviciul voce, de la o jumătate de oră la două ore pe zi, potrivit unui sondaj You Gov, desfășurat pe 2.034 adulți chestionați.
Britanicii i-au găsit deja un nume acestei epidemii: „text neck” pentru durerile de ceafă legate de tastarea mesajelor și „text thumb injury” pentru degetul mare.
Utilizarea excesivă a telefoanelor mobile și a tabletelor digitale produce dureri care pot fi stânjenitoare.
„Am avut o pacientă care suferea de o inflamație a tendoanelor degetului mare din cauza folosirii tastelor telefonului.
Nu și-a putut folosi mâna câteva săptămâni”, spune Tim Hutchful, de la Asociația britanică a chiropracticienilor, care a comandat un sondaj pe această temă.
„Corpul nostru nu e făcut să funcționeze așa, spune și Sammy Margo”, membră a Federației britanice a kinetoterapeuților.
Ea arată că motivul ar fi tastele prea mici, degetele trebuind să facă eforturi prea mari. „Unul dintre pacienții mei a fost nevoit să se oprească din cauza durerilor și și-a luat un soft de recunoaștere vocală”, adaugă ea.
În afara problemelor create de taste, ecranul este la originea unor poziții proaste. „Greutatea medie a capului este de 4,5 – 5,5 kg”, arată Tim Hutchful.
În poziție ideală, se poate trasa o linie dreaptă de la ureche la umăr, șold, genunchi și gleznă, greutatea fiind astfel repartizată pe întreg corpul.
„Când privim un ecran, capul se înclină înainte și-i simțim o greutate de până la patru ori mai mare”, adaugă el.
În pofida acestor riscuri, folosirea tabletelor digitale se dezvoltă rapid. Utilizarea lor se adaugă la cea a calculatoarelor, cel mai răspândit mijloc de lucru.
Emmanuelle Rivoal, osteopat la Paris, întâlnește tot mai mulți pacienți cu dureri mari, după ce petrec peste 5 ore pe zi în fața unui ecran.
„Eu consider că inconvenientul major este convergența vizuală. Telefonul, tableta și calculatorul implică mobilizarea mușchilor vederii.
Problema e că un mușchi mobilizat în permanență cheamă în ajutor alți mușchi: ai maxilarului, gâtului și umerilor”, afirmă specialista.
Aceste tulburări musculo-osoase au ajuns să fie o epidemie: în Franța, este prima cauză a bolilor profesionale, cu 9,7 milioane de zile de muncă pierdute în 2010.
În Marea Britanie, un salariat din 50 suferă de aceste tulburări.
Fără a demoniza smartphone-urile, Tim Hutchful recomandă folosirea lor sub 40 de minute pe zi, pauze și alinierea capului cu umerii în timpul utilizării.
Emmanuelle Rivoal dă și ea sfaturi utilizatorilor: să-și ridice ochii de pe ecran și să privească în depărtare la intervale regulate, să caște și să se întindă ca o pisică: „în acest fel se reașează celulele, care-și recapătă atenția. În caz contrar, captatorii de atenție adorm, iar mușchii încep sa se crispeze” avertizează ea.
Sammy Margo este îngrijorată îndeosebi de copii și adolescenți, mari utilizatori de mesagerii.
„Știu familii în care se comunică prin mesaje de la o cameră la alta”, arată ea.
Citește și Consumul de mere poate ajuta la slăbit!