Îi zicem „complex B”, deoarece s-a constatat că vitaminele singure, atât vitaminele B, cât și celelalte nu au totdeauna efectul urmărit. Ele trebuie potențate prin „însoțirea” cu alte vitamine, săruri minerale sau principii.
Vitamina B1
Vitamina B1 (tiamina) stimulează creșterea și dezvoltarea optimă a corpului odată cu înaintarea în vârstă.
De asemenea, stimulează pofta de mâncare, activează digestia, dinamizează arderea glucidelor și a proteinelor, intervine în metabolismul apei, ajută în sinteza grăsimilor, absorbția oxigenului, funcționarea sistemului nervos, a mușchilor și a inimii.
Se găsește în coaja boabelor de cereale, iar lipsa ei se manifestă la consumatorii de pâine exclusiv albă și orez decorticat.
Lipsa ei completă generează boala „beri-beri”, cu slăbiciunea picioarelor, palpitații și reumatism.
Vitamina B2
Vitamina B2 (riboflavina) stimulează respirația celulară, sinteza proteinelor și funcția de reproducere. Înlătură oboseala ochilor și are efecte antitoxice.
Lipsa vitaminei B2 duce la leziuni ale buzelor, limbii, pielii, mucoaselor genitale, tulburări de vedere, scăderea rezistentei la infecții, la efort și produse toxice.
Se găsește în drojdia de bere, carnea și organele de vită, ouă, lapte, leguminoase uscate și orz verde.
Vitamina B3
Vitamina B3 (numită și PP) stimulează metabolismul glucidelor, proteinelor și grăsimilor, sinteza hormonilor sexuali, cortizonului, tiroxinei și insulinei, asigură funcționarea normală a creierului, previne pelagra (de aici denumirea de PP), atenuează tulburările gastro-intestinale, reduce tensiunea arterială și colesterolul.
Are rol important în prevenirea cancerului, eliminând mutațiile apărute la nivel celular.
Se pare că această vitamină ne protejează, în special, de leucemie, cancer de piele, de plămân ăi de esofag.
S-a observat că persoanele care consumă cantități mari de vitamina B3 sunt mai rezistente la razele ultraviolete – cele care produc cancerul de piele.
Se găsește în cereale integrale, drojdie de bere, grâu germinat, nuci, alune, pește, carne slabă, ouă, fasole, prune. Stimulator al asimilării acestei vitamine este fosforul.
Vitamina B5
Vitamina B5 (acidul pantotenic), supranumită și «vitamina frumuseții», este necesară în primul rand pentru metabolismul carbohidraților, al lipidelor și proteinelor (fără de care unghiile și părul ar cădea). În plus, menține tonusul general și îmbunătățește calitatea pielii și a părului.
Deoarece conține inozitol (o provitamină), vitamina B5 este indicată în stoparea seboreei accentuate, în căderea sau lipsa de strălucire a părului.
Se găsește în ficat, gălbenuș de ou, lapte.
Vitamina B6
Vitamina B6 (piridoxina) contribuie la asimilarea proteinelor și grăsimilor, previne multe tulburări nervoase, întârzie procesul de îmbătrânire, reduce spasmele musculare, intervine în sinteza hemoglobinei și scăderea colesterolului.
Lipsa piridoxinei în organism generează anemie, ateroscleroză și scăderea rezistenței la infecții. Stimulenți ai sintezei: vitaminele B1, B2, C, PP și magneziul.
Surse de vitamina B6 sunt drojdia de bere, tărâțe de grâu, grâu germinat, soia, cereale integrale, alune, nuci, banane, carne slabă, ficat, pește, ouă, fasole, cartofi.
Vitamina B9
Vitamina B9 (acidul folic) este un factor esențial în producerea globulelor roșii, stimulează lactația, are efecte protectoare împotriva paraziților intestinali și toxinelor, mărește apetitul digestiv și favorizează creșterea.
Carența acidului folic produce anemie, iritabilitate, tulburări de memorie.
Se găsește în morcovi, drojdie de bere, nuci, alune, citrice, grâu germinat, orz, mazăre și fasole verde, cereale integrale, ficat și ouă.
Vitamina B12
Vitamina B12 (cobalamina) asigură sănătatea sistemului nervos, reduce iritabilitatea, îmbunătățește memoria și echilibrul psihic, mărește puterea de concentrare.
Se găsește, mai ales, în carne slabă, organe, pește, ouă și lapte. Este o vitamină care se reciclează prin intermediul lichidului biliar, fiind eliminată în bilă și apoi absorbită în intestin.
Alte vitamine din „complexul B”
Vitamina B13 (acidul orotic) previne îmbătrânirea precoce și unele tulburări hepatice. Se găsește în rădăcinoase și zer.
Vitamina B15 (acidul pangamic) asigură oxigenarea celulară și, prin aceasta, protecția împotriva agenților toxici, regenerarea celulei hepatice, recuperarea după efort și boală, scăderea colesterolului.
Se găsește în orez și grâu integral, semințe de dovleac și drojdie de bere. Este potențată de vitaminele A și E.
Vitamina B17 previne cancerul și se găsește în sâmburii de caisă, de piersici și nectarine, de mere, cireșe și de prune.
Citește și Cel mai bun ceai tonic aperitiv