Scrie...

FRUMUSETE

Secretul taliei subtiri a italiencelor

Share

Italiencele sunt singurele femei din Europa Occidentala care sunt mai zvelte in prezent comparativ cu anii 1980, aceasta tendinta datorandu-se unei schimbari a modelului cultural, unei atentii mai mari fata de silueta lor, dar si celebrului regim mediteranean.

Un studiu realizat la scara mondiala pe parcursul a peste 20 de ani, publicat in revista britanica The Lancet, a relevat faptul ca Indicele de Masa Corporala (IMC) al femeilor italiene era de 25,2 in 1980, depasind cu foarte putin nivelul de la care o persoana incepe sa fie considerata supraponderala, dar a scazut pana la 24,9 in 1990 si pana la 24,8 in 2000 si in 2008.

„Un prim factor ar putea fi cresterea in inaltime a femeilor italiene, care si-au pastrat aceeasi greutate, iar acest lucru antreneaza o scadere a IMC-ului”, a declarat profesorul Pietro Migliaccio, presedintele Societatii italiene pentru stiintele alimentatiei.

Daca pe atunci inaltimea medie era de 1,60 – 1,62 metri, Italia „este capabila acum sa aiba echipe de baschet si de volei”, a adaugat acelasi profesor italian, care atribuie aceasta evolutie „unei alimentatii mai bune si unei vieti mai sanatoase”.

insa, in opinia acestui specialist, femeile italiene sunt mai zvelte ca in trecut deoarece ele „ acorda o importanta foarte mare frumusetii lor si sanatatii lor”.

„Daca le privim pe scandinave, nemtoaice si ucrainence, ele sunt superbe la varsta de 18-20 de ani, insa apoi se neglijeaza si cand ajung la 35 de ani sunt deja decrepite”, a adaugat Pietro Migliaccio.

In plus, atunci cand se plimba pe strazile din Roma si Milano, profesorul Pietro Migliaccio spune ca nu mai poate sa faca diferenta intre o italianca de 40 de ani si o alta de 60 de ani, sau intre una de 30 de ani si o alta de 40 sau 45 de ani.

„Acest lucru nu se datoreaza doar faptului ca ele merg mai des la coafor. Italiencele sunt printre cele mai elegante femei din Europa si tin mai mult ca altele la silueta lor”, a continuat Migliaccio. in opinia sa, femeile din Italia isi fixeaza un obiectiv strict pentru ceea ce inseamna talia ideala, chiar si atunci cand sunt supraponderale sau obeze.

Maria Rosaria D’Isanto, biolog nutritionist la Treviso, considera ca aceasta evolutie reprezinta rezultatul unor importante schimbari culturale si sociologice: „Nivelul de educatie a crescut si odata cu el a crescut si constientizarea opozitiei dintre greutatea in exces si starea buna de sanatate. Avem o noua generatie, diferita de cea care era adepta sloganului «grasa si frumoasa»”.

Numeroase campanii de sensibilizare au fost facute in ultimii 30 de ani in scolile italiene, iar femeile din aceasta tara fac exercitii fizice mult mai des decat doamnele din alte tari.

„In schimb, insusi conceptul de frumusete estetica s-a schimbat, evoluand uneori chiar catre o fascinatie excesiva pentru silueta extrem de slaba. Acesta este un model extrem de diferit fata de modelul de frumusete existent dupa al Doilea Razboi Mondial, daca analizam fotografiile marilor actrite din anii ’50 precum Sofia Loren si Gina Lollobrigida”, a adaugat cercetatoarea italiana.

Un alt factor important este, in opinia ei, „repunerea in valoare in anii ’80 a regimului mediteranean”, bazat pe ulei de masline, fructe, legume si bogat in fibre.

Spre deosebire de Franta, „unde cultura culinara este bogata in grasimi, branzeturi si unt, in Italia ea are la baza uleiul de masline, oamenii sunt mai constienti fata de grasimi si ezita inainte de a le adauga in mancarurile pe care le prepara”, a precizat nutritionista italiana.

 

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *