Studii efectuate in Europa sau America, care au analizat mii de femei de toate varstele, indica faptul ca intre 30 si 50% dintre femei au fost afectate la un moment dat de scaderea sau lipsa apetitului sexual.
Alte studii demonstreaza ca o treime dintre femei nu experimenteaza orgasmul sau considera sexul ca fiind dureros. Cauzele acestei probleme, care nu este pe deplin inteleasa, sunt complexe, putand fi de natura fizica, psihica sau sociala. Unul dintre elementele analizate este nivelul de testosteron. In timp ce femeile pot fi afectate de lipsa apetitului sexual la orice varsta, schimbarile precum nasterea sau menopauza pot juca un rol important.
„Nu exista nicio indoiala ca pierderea libidoului cauzeaza depresie, dureri de cap sau alte afectiuni fizice ce aparent nu au legatura. Sexul satisfacator este o componenta esentiala a starii de bine”, a declarat Mike Perring, psihoterapeut pe probleme sexuale la o universitate londoneza. Printre factorii de natura psihologica ce influenteaza libidoul se numara depresia si stresul, acesta din urma afectand substantial producerea de testosteron. In plus, peste 150 dintre medicamentele comune prescrise sunt cunoscute a avea un impact negativ asupra dorintei sexuale. Printre acestea sunt incluse contraceptivele, antidepresivele, calmantele sau medicamentele pentru tratarea tensiunii arteriale.