Scrie...

SANATATE

Antibioticele nu au efect in tratarea sinuzitelor

Share

Antibioticele sunt fara efect impotriva majoritatii infectiilor de sinus, desi sunt deseori prescrise de medici in astfel de cazuri, releva un studiu publicat marti in Journal of the American Medical Association (JAMA).

„Persoanele care sufera de sinuzita – inflamarea cavitatii nazale si a sinusurilor – nu se simt mai bine sau nu resimt mai putine simptome cand iau antibiotice”, afirma dr. Jay Piccirillo, profesor de ORL la Facultatea de Medicina a Universitatii Washington din St. Louis, principal responsabil al acestui studiu clinic aparut in JAMA.

„Studiul nostru, desfasurat pe 166 de adulti, arata inutilitatea antibioticelor pentru tratarea unei sinuzite curente – deseori de origine virala -, majoritatea bolnavilor vindecandu-se pe cont propriu”, a adaugat el.

Medicii au comparat o parte a participantilor tratati cu un antibiotic cu o parte care a luat un placebo.

In SUA, o reteta medicala din cinci care prescriu antibiotice este destinata tratamentului unor astfel de sinuzite, conform autorilor studiului.

Data fiind rezistenta tot mai mare la antibiotice, rezultata din folosirea lor excesiva, este important de stiut daca aceste medicamente sunt sau nu eficiente impotriva sinuzitei, subliniaza medicii.

„Consideram ca antibioticele sunt prea des prescrise de medicii generalisti”, spune dr Jane Garbutt, profesor asociat la Facultatea de Medicina a Universitatii Washington, unul din autorii studiului.

Concret, cercetatorii recomanda, in locul antibioticelor – precum amoxicilina – folosite in acest studiu, tratarea durerii cu analgezice (aspirina, ibuprofen).

Tag

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *