Scrie...

SANATATE

Implanturi mamare, retrase in Statele Unite

Share

Urmand exemplul altor tari, Statele Unite au cerut gigantului farmaceutic Allergan sa retraga de pe piata in mod voluntar implanturile mamare texturate de tip Biocell, asociate cu o forma rara de cancer al sistemului imunitar.

Spre deosebire de Franta si Canada, Administratia pentru Medicamente si Alimente din SUA (FDA) nu a declarat o interdictie in ceea ce priveste aceste implanturi. Insa FDA a anuntat ca Allergan, dupa solicitarea SUA, a declansat o retragere de pe piata a acestor implanturi in intreaga lume. Ele nu mai pot fi vandute, iar medicii care le mai au pe stoc trebuie sa le inapoieze.

La fel ca Franta, Statele Unite nu recomanda femeilor cu astfel de implanturi sa le scoata, riscul operatiei fiind considerat mai mare decat riscul, relativ scazut, de cancer.

Protezele mamare sunt clasificate in functie de aspectul peliculei care le inconjoara – netede, texturate (macrotexturate sau microtexturate in functie de gradul de rugozitate) sau acoperite cu poliuretan.

Autoritatile din domeniul sanatatii din multe tari au anuntat, incepand cu 2011, ca unele implanturi au fost asociate cu o crestere a aparitiei limfoamelor anaplazice cu celule mari, care se manifesta cel mai frecvent ca o revarsare de lichid in jurul protezei.

Acest lucru se poate intampla ca urmare a frictiunii peliculei implanturilor cu tesuturile, care provoaca inflamatie, insa mecanismul biologic nu a fost identificat.

Cele mai multe cazuri de cancer au fost identificate in randul persoanelor purtatoare de implanturi produse de Allergan.

Conform cifrelor FDA, 84% din cele 573 de cazuri de astfel de cancere identificate la nivel mondial pana pe 6 iulie sunt asociate implanturilor gigantului farmaceutic Allergan.

Tag

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *