LOADING

Scrie...

Stiinta confirma: cine seamana se aduna!

Share

Culoarea ochilor, a parului, dar si forma nasului si trasaturile fetei – barbatii sunt atrasi de femei care le seamana, arata un studiu realizat de cercetatori francezi.

S-au realizat deja numeroase cercetari pentru a vedea care sunt trasaturile ce fac ca o femeie sa fie atragatoare. Majoritatea acestor studii s-au concentrat pe aspecte legate de nivelul de hormoni si de fertilitate (solduri late etc).

De aceasta data, cercetatorii de la Institutul pentru stiinte ale evolutiei din Montpellier (ISEM) s-au ocupat de trasaturi care nu prezentau un avantaj deosebit in privinta selectiei genetice, cum ar fi culoarea ochilor, grosimea buzelor sau a sprancenelor, in incercarea de a evalua doua ipoteze evolutive.

Prima este cea a omogamiei, fenomen observat la multe specii animale, care face ca unii indivizi sa aiba uneori tendinta de a alege parteneri apropiati de ei din punct de vedere genetic, altfel spus care le seamana.

Cealalta este asa-numita „nesiguranta a paternitatii”. „Barbatii ar fi inclinati sa prefere, la femei, caracterul recesiv (caracteristica a unei gene care se manifesta doar in absenta unei caracteristici ereditare opuse, dominante, altfel spus o gena sau caracter ereditar care trebuie sa fie transmis si de mama si de tata pentru a se manifesta la copil – n.r.). Astfel, un barbat ar prefera ochii albastri sau buzele fine, considerate recesive fata de ochii caprui sau buzele groase”, lucru care le-ar permite sa recunoasca la copil propriile lor caracteristici genetice.

Cercetatorii au cerut mai intai unui numar de circa 100 de barbati sa aleaga din fotografii figuri de femei pe care le considerau atragatoare. Rezultatele, publicate miercuri in revista americana PLoS One, au aratat ca barbatii aleg de preferinta figuri cu care au in comun unele trasaturi. Oamenii de stiinta au analizat apoi fotografii cu cupluri reale, care au cel putin un copil, pentru a vedea daca aceste preferinte genetice au vreo influenta asupra alegerii partenerului.

Si aceste rezultate au aratat ca sotii au in comun mai multe trasaturi ale fetei decat doua persoane luate la intamplare din multime. Nimic nu a parut insa sa sprijine ipoteza „incertitudinii paternitatii”.

Echipa de la ISEM doreste sa analizeze in continuare importanta omogamiei in alegerea unui partener sexual, mai ales daca descendentul unui cuplu apropiat din punct de vedere genetic prezinta vreun avantaj evolutiv. Ei vor sa mai afle daca acest fenomen este local, propriu Occidentului, sau daca exista si in alte culturi.

 

Tag:

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *