Intr-un studiu realizat recent se arata ca, cu cat barbatii fac mai multe treburi acasa, cu atat sunt mai multumiti.
In prezent, indeosebi barbatii se afla in varful ierarhiei profesionale, au cel mai mare salariu la functii echivalente si petrec mai putin timp facand diverse treburi casnice, relateaza maxisciences.com.
Ultimul punct s-ar putea schimba repede, conform celui mai recent studiu realizat pe aceasta tema: in el se arata ca treburile casnice ii fac pe barbati mai fericiti. In prezent, societatea este mai sensibila la inegalitatea sexelor decat cu un secol in urma. Totusi, dupa progresele semnificative inregistrate in favoarea femeilor in anii 1950-1960, se pare ca tendinta actuala este stagnarea. Studiul mentionat, aparut in lucrarea „Gendered Lives”, trece in revista inegalitatile intre barbati si femei in Europa. O constatare este clara: femeile continua sa aiba de ales intre cariera si familie. Persista, chiar in mod inconstient, traditia mamei casnice si a barbatului la serviciu ca sa hraneasca familia. In Marea Britanie, de exemplu, 40% dintre femeile care lucreaza nu au norma intreaga, fata de 10% dintre barbati.
Si inegalitatile acasa sunt evidente. Barbatii fac treburi casnice 2 ore si 24 de minute pe zi, iar femeile, 3 ore si 52 de minute pe zi.
La sfarsitul lunii iunie, Universitatea Cambridge a realizat un studiu plecand de la lucrarea „Gendered Lives”, ocupandu-se de satisfactia barbatilor fata de treburile casnice, cum ar fi gatitul, spalatul vaselor, cumparaturile si curatenia. Oamenii de stiinta au comparat datele stranse in cadrul anchetei efectuate de European Social Study de la Bruxelles, in care au fost intervievati barbati indeosebi din tarile nordice (Suedia, Norvegia, Danemarca, Olanda, Germania, Franta si Marea Britanie), intrebati despre atitudinea fata de treburile casnice. Fiecare a fost intrebat despre situatia personala, satisfactie si capacitatea de a echilibra viata privata si cea profesionala, trebuind sa-si evalueze si implicarea in treburile zilnice. Cercetatorii se asteptau ca tensiunile sa creasca si nivelul de satisfactie sa scada pe masura ce timpul alocat treburilor casnice era mai mare. Ceea ce au constatat a fost insa invers: barbatii s-au declarat mai putin stresati si, prin urmare, mai multumiti daca indeplineau astfel de sarcini.
Care ar putea fi motivul neasteptatei satisfactii? – s-au intrebat cercetatorii. Potrivit lor, ar fi vorba de constiinta impacata, datorata evolutiei obiceiurilor. Si invers, barbatii s-ar simti vinovati daca s-ar uita la partenera lor de viata facand toate treburile casnice. De altfel, femeile indraznesc tot mai mult sa ceara un tratament echitabil in familie, iar barbatii care le ajuta nu mai suporta crizele unei partenere furioase. Ca atare, ar exista mai putine certuri, mai putin stres si mai multa liniste.