Scrie...

REMEDII DIN NATURA

Terapia cu carbune de lemn

Share

Carbunele activ sau medicinal este cunoscut si sub denumirea de „carbo activatus”, „carbo medicinalis” sau carbune adsorbant. Este un tip de carbon amorf obtinut prin distilarea puternica a unor materiale ca lemn, coji de nuca de cocos sau anumite materiale vegetale.

In fitoterapie mai exista si alte forme de carbune preparate prin arderea la foc mocnit a unor parti din plante: samburi de struguri, seminte de in, ramuri de vita-de-vie, cu efect asupra tubului digestiv si de protector la nivel hepatic. Carbunele activ are ca principala caracteristica puterea crescuta de adsorbtie. Se gaseste in farmacii si este recomandat in cazuri de otravire cu diverse substante, oprind adsorbtia acestora din tractul gastro-intestinal. Dar cel mai mare avantaj al terapiei cu carbune activ este in cazul bolnavilor care au flatulenta abundenta, balonari stomacale si intestinale dupa masa, dureri abdominale pricinuite de indigestie si arsuri gastrice. Carbunele activ actioneaza ca pansament gastric si poate reduce colesterolul din sange.

Terapia cu carbune de lemn dateaza de mii de ani.

In zilele noastre, aceasta terapie mai este folosita in unele localitati rurale. In descantecul pentru „deochi” (hipnoza involuntara), babele arunca intr-o cana cu apa un carbune aprins, dupa care ii dau bolnavului sa bea apa rezultata. Ceea ce-l vindeca pe suferind nu este atat invocarea unor anumite spirite – desi are si aceasta un efect psihoterapeutic, de linistire – ci extractul hidric obtinut in urma stingerii carbunelui in apa. Cel mai bun carbune pentru tratament este cel obtinut din lemn de tei.

Prepararea carbunelui se bazeaza pe principiul carbonizarii materialului lemnos intr-un mediu lipsit de oxigen. In acest scop, se introduc intr-un cilindru metalic sau teava metalica de 10-15 cm lungime, de preferinta de bronz, alama sau otel inoxidabil, ramuri uscate de tei, curatate de coaja. Golul dintre ele se umple cu nisip. Recipientul se acopera etans la capete cu capace infiletate sau dopuri de argila si se tine pe flacara aragazului timp de 1-2 ore, rasucindu-se din cand in cand, pentru a fi cuprins uniform de foc. Se scot apoi ramurile carbonizate, se transforma in pulbere cu ajutorul rasnitei de cafea si se pastreaza in pungi de hartie, la loc uscat.

Remediul mai poate fi obtinut in vetre de foc mocnit, dupa tehnologia de producere a mangalului (carbune pentru gratar), care poate fi folosit pentru tratament daca provine din lemn de tei sau de esente moi si este produs si pastrat in conditii igienice. Pentru preparare, se pun ramuri de tei uscate si taiate scurt, intr-o adancitura facuta in sol intr-un loc dezinfectat, in prealabil cu apa de var si li se da foc. Se acopera apoi totul cu un strat subtire de argila sau pamant curat, pentru ca focul sa arda in prezenta a cat mai putin oxigen.

Substantele active continute de carbune sunt, in general, carbonati (de mangan, magneziu, potasiu si sodiu), precum si unele minerale, indeosebi siliciu si seleniu. Actiunea terapeutica a remediului se bazeaza pe insusirile sale antitoxice, absorbante, calmante, cicatrizante, antispastice, antiazotemice si antiinfectioase.

Este indicat intern in intoxicatii (cu ciuperci, plante otravitoare, pesticide, insecticide), afectiuni digestive (diaree, dizenterie, colite, balonari), afectiuni cardiace (hipertensiune arteriala, arterite, palpitatii), astm bronsic, alergie si azotemie (cresterea ureei si acidului uric in sange), guta, hipercolesterolemie. Este contraindicat in constipatie.

Se administreaza cate 1/2-1 lingurita de pulbere la 100 ml de apa, de 2-3 ori/zi, intre mese, cu exceptia intoxicatiilor, cand se iau 2-3 lingurite de pulbere o data.

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *