Mărarul se recomandă în tratarea afecțiunilor digestive, a grețurilor, senzațiilor de vomă, vărsăturilor și sughițului. Se prepară un ceai din două lingurițe de plantă uscată la 100 ml de apă clocotită. Se bea câte o cană după fiecare masă.
Tarhonul vindecă bolile de stomac. Se folosește sub formă de tinctură, realizată prin macerarea, timp de 6 zile, a 100 g de frunze și lăstari în alcool de 60°.
Preparatul se strecoară, iar înainte de fiecare masă se iau câte 20 de picături dizolvate într-un pahar cu apă.
Greața și voma se înlătură cu suc de lămâie sau de gutuie, acesta având un efect gastric calmant.
Trifoiul roșu poate fi utilizat ca expectorant, diuretic sau antidiareic. De asemenea, se folosește și extern, ca emolient.
Crușinul este laxativ și purgativ. Decoctul de crușin mai poate fi folosit în tratarea scabiei și a bolilor cronice de piele.
Furunculele, abcesele și coșurile dispar dacă se aplică cataplasme cu bulbi fierbinți de ghiocei.
Citește și Peeling natural pentru tenul matur