Inima, în regim normal, pompează 5 l de sânge pe minut, adică 7.200 l pe zi, pulsează de 60 de ori pe minut, deci de 31,5 milioane de ori într-un an, ceea ce înseamnă pentru acest „motor” al vieţii foarte mult efort. De aceea, este bine să avem grijă de sănătatea inimii cu cea mai mare atenţie
Bolile de inimă se întâlnesc mai des decât alte maladii, dar există şi foarte multe metode naturale de tratament.
În cazuri grave, se folosesc şi medicamente, dar ele ajută mai puţin dacă inima nu este susţinută printr-un regim alimentar adecvat, prin exerciţii fizice moderate, reflexoterapie şi o stare psihică pozitivă.
Funcţionarea inimii, ca şi a fiecărui organ, depinde de sistemul nervos central.
În ziua de astăzi, eforturile psihice şi mentale făcute de om au crescut în asemenea măsură încât sistemul nervos central este suprasolicitat.
Ca rezultat, apar comenzi greşite către unele organe, printre care şi inima. Aşa apar aritmiile – primul prag către bolile grave ale inimii.
Mare atenție la alimentaţie
Consumaţi alimente bogate în beta-caroten. Acestea reduc riscul unui infarct cu 40 la sută.
Nu neglijaţi usturoiul! S-a confirmat clinic şi experimental abilitatea usturoiului de a reduce tensiunea arterială, fosfolipidele şi colesterolul.
El fortifică inima, ajută la creşterea răspunsului sistemului imunitar, reduce trombocitele şi stabilizează nivelul zahărului din sânge.
Pentru prevenirea bolilor inimii consumaţi zilnic usturoi crud.
Acesta vă va ajuta la reducerea nivelului crescut de colesterol, care este răspunzător de atacurile de cord şi la o mai bună circulaţie a sângelui.
În general, cerealele sunt o comoară pentru sănătate, reprezentând cel mai important segment al unei alimentaţii echilibrate.
Ele nu ar trebui să lipsească din dieta zilnică.
Cerealele nerafinate reprezintă surse valoroase de proteine, carbohidraţi, vitamine B şi conţin, de asemenea, grăsimi, fier, vitamina E şi, în mod excepţional, fibre vegetale.
Fibrele acţionează în intestin, absorbind toxinele.
Nu neglijaţi legumele proaspete, fructele, în special nucile. Este bine să consumaţi cât mai multe crudităţi. Acestea înlătură pericolul obezităţii sau al slăbirii excesive.
Prin consumul de crudităţi, până şi cele mai mici şi superficiale vase de sânge sunt curăţate, devenind mai elastice şi mai bine irigate.
În acest fel se poate vindeca hipertensiunea, angina pectorală şi chiar împiedica infarctul de miocard.
S-a demonstrat că algele marine au darul de a stabiliza tensiunea arterială, de a normaliza nivelul trigliceridelor, fosfolipidelor şi colesterolului, de a dizolva grăsimile din vasele de sânge.
Consumul de alge marine restabileşte eficienţa cardiacă, prelungeşte viaţa muşchiului inimii şi stabilizează ritmul pulsaţiilor.
Beţi ceai de păducel cu lămâie. Acest remediu este un foarte bun întăritor pentru inimă.
Consumaţi miere de albine, fără restricţii (doar în caz de diabet), atât cât vă permite organismul.
Mierea este un tonic cardiovascular excepţional. Din cele 24 de elemente principale ale sângelui uman, 22 dintre ele sunt conţinute în miere.
Evitaţi fumatul, consumul de alcool şi dietele restrictive.
Curele de slăbire frecvente, mesele luate în grabă, folosirea purgativelor puternice au darul de a dezechilibra nivelul electrolitic din organism cauzând diverse boli ale inimii.
Nu în ultimul rând, încercaţi să aveţi un regim de viaţă cât mai echilibrat. Evitaţi sedentarismul şi faceţi multă mişcare.
Preparate naturale pentru combaterea aritmiilor
Suc de ridiche neagră: câte o lingură, simplu sau amestecat cu miere în proporţii egale, de 2-3 ori/zi.
Peste 2 linguriţe flori de gălbenele se toarnă 250 ml de apă clocotită, se lasă o oră, apoi se bea 50 ml, de 4 ori/zi.
Se pune o lingură de coada calului la o cană de apă clocotită, se lasă 2-3 ore, apoi se ia câte o lingură, de 5-6 ori/zi.
Un acces puternic de aritmie poate fi oprit cu ajutorul bicarbonatului de sodiu. O jumătate de linguriţă de bicarbonat se dizolvă în jumătate de pahar de apă şi se bea.
Foarte util este hreanul. Un pahar de hrean tocat prin maşina de tocat carne se amestecă într-un pahar de apă fiartă şi răcită şi se lasă timp de 36 de ore acoperit. Periodic, se agită sau se amestecă.
Se strecoară apoi zeama printr-un tifon, într-un borcan mai mare şi se adaugă un pahar cu suc de morcovi, un pahar cu suc de sfeclă roşie şi un pahar cu miere de albine. Se consumă câte o lingură, de 3 ori/zi, înainte de masă.
Se scoate miezul din 20 de sâmburi de caise, se pisează bine şi se adaugă amestecînd 0,5 kg de lămâie tocată şi 0,5 kg de miere de albine. Se consumă câte o lingură, dimineaţa şi seara.
La fel de utilă este şi tinctura de gălbenele: la 0,5 l de ţuică se pun 50 g de flori de gălbenele şi se lasă la macerat timp de 10 zile. Se picură 20 de picături pe o bucată de zahăr şi se consumă la două ore după masă.
O plantă cu efecte deosebite în reglarea tensiunii arteriale şi a ritmului cardiac este păducelul. Se prepară infuzie din flori, frunze şi fructe uscate, o linguriţă la o cană cu apă clocotită.
Se iau 3-5 linguri/zi. Efecte deosebite are tinctura de păducel: 20 g plantă macerată 10 zile în 100 ml alcool de 60°. Se iau 10-15 picături, de 3 ori/zi, în puţină apă sau ceai hipotensiv.
Talpa gâştei are proprietatea de a diminua tensiunea din artere prin reglarea ritmului cardiac şi a presiunii sanguine. Se prepară infuzie din 3 linguri de plantă la o cană cu apă şi se iau 3-5 linguri/zi.
Se poate administra şi sub formă de tinctură: 20 g plantă macerată, timp de 7-8 zile, în 100 ml alcool de 70°. Se iau câte 20-30 de picături, de 2-3 ori/zi.
Modul de viaţă al suferinzilor de aritmie
Pentru bolnavii care suferă de aritmie există anumite reguli care trebuie respectate.
Mai întâi înlăturarea sau reducerea numărului de situaţii stresante şi reducerea numărului de alimente care conţin proteine animale, toxice pentru sistemul nervos central.
Din alimentaţie nu trebuie să lipsească fosforul şi glucoza. Trebuie consumat cât mai des struguri, miere de albine şi produse marine.
Obligatoriu, se vor face plimbări de cel puţin două ore pe zi. Plimbarea trebuie făcută efectiv şi nu stând pe bancă în parc.
Mersul contribuie la buna funcţionare a aparatului cardiovascular, ajută la întoarcerea (refluxul) sângelui venos din picioare, antrenează sistemul respirator, reglează metabolismul, îmbogăţeşte creierul cu oxigen şi reglează tensiunea micşorând vizibil riscul de atac cardiac.
Efectul cel mai mare îl are mersul energic, în timpul căruia se va respira numai pe nas. La întărirea sistemului nervos ajută foarte mult duşurile şi înotul.
La debutul unei crize de inimă, trebuie găsită, în primul rând, o poziţie a corpului în care durerile sunt minime.
Uneori, criza poate dispărea dacă bolnavul se apleacă brusc sau dacă inspiră adânc, păstrează aerul în piept şi îşi încordează în acest timp toţi muşchii.
Ceaiuri care ne scapă de palpitaţii
Peste o linguriţă de rădăcina de iarbă mare (Inula helenium) se toarnă o cană de apă clocotită. Se fierbe 15 minute, se lasă să se răcească şi se iau câte 2 linguri la un interval de o oră.
Peste 15 g de roiniţă se toarnă un pahar de apă clocotită, se lasă 30 de minute şi se iau cîte 1-2 linguri, de 5-6 ori/zi.
Se pun 1-2 linguriţe de flori de albăstrele la un pahar de apă clocotită, se lasă o oră, apoi se bea câte 1/4 pahar, de 2 ori/zi, cu 20 de minute înainte de masă.
Se amestecă rădăcină de valeriană, talpa gâştei şi fructe de chimen, în părţi egale. Se pune 10 g amestec la un pahar de apă clocotită, se lasă 30 minute şi se bea 1/3 pahar, de 2-3 ori/zi.
Se amestecă 2 linguri rădăcină de valeriană cu 2 linguri de talpa gâştei şi câte o lingură de coada şoricelului şi anason.
Peste o lingură de amestec se toarnă un pahar de apă clocotită şi se lasă 30 de minute. Se bea câte 1/3 pahar, de 2-3 ori/zi.
Se amestecă 2 linguri de coada calului cu 3 linguri de troscot şi 5 linguri de flori de păducel.
Peste o lingură de amestec se toarnă un pahar de apă clocotită şi se lasă peste noapte în termos. Se bea câte 1/3-1/4 pahar, de 3-4 ori/zi.
Citește și Vișinele ajută la scăderea grăsimii de pe abdomen