Roşcovul este un arbore din familia leguminoaselor, originar din regiunea mediteraneană.
Fructele arborelui, cu aspect de păstăi, de culoare brun-roşcată şi gust dulceag, numite roşcove (sau carobe), au o mare importanţă alimentară şi terapeutică.
Conţin o cantitate mare de glucide simple şi complexe, mucilagii, pectine, amidon, vitamine.
Una dintre cele mai importante substanţe prezente în roşcove este carubina.
Pulberea din pulpă de roşcove are efecte antidiareice şi de absorbţie a toxinelor, fiind bună în tratarea gastritelor şi enterocolitelor.
Roşcova are efect antitusiv, nutritiv, mineralizant. Este foarte bogată în fibre, facilitând tranzitul intestinal.
De asemenea, e recomandată în tratarea osteoporozei, având un conţinut mare de calciu.
În Orientul Mijlociu, este un bun înlocuitor al pudrei de cacao şi al ciocolatei. În Egipt, din păstăi se prepară o băutură energizantă, iar în Spania, Portugalia şi Sicilia roşcova este folosită în prepararea compoturilor şi prăjiturilor.
Citește și Vedete care n-au terminat liceul