Ca şi medicamentele, ceaiurile şi plantele medicinale trebuie utilizate la anumite ore şi în anumite condiţii.
Tonicele se iau cu 30 de minute înainte de mese, gastricele – după mese, vermifugele – dimineaţa, pe stomacul gol, sedativele şi calmantele tulburărilor cardiace se iau, obligatoriu, câte 2 căni de ceai pe zi, una în timpul zilei şi alta seara, înainte de culcare.
Remediile utile în diabet se iau înainte de mese, cele pentru colite şi enterite se iau după mese, pentru combaterea constipaţiei se iau seara, la culcare, sau dimineaţa, pe stomacul gol, iar cele pentru obezitate – între mese.
În cazul afecţiunilor hepatice, remediile se iau dimineaţa, pe stomacul gol, după care se stă culcat pe partea dreaptă timp de jumătate de oră, apoi înainte de mesele principale.
Pentru combaterea simptomelor acute (colică biliară sau renală, vomă, diaree), remediile se administrează în perioada de criză.
În situaţia astmului bronşic, ceaiurile se beau pe parcursul întregii zile, din care unul, obligatoriu, înainte de culcare.
Când nu sunt alte indicaţii, ceaiurile medicinale se beau, de obicei, dimineaţa pe nemâncate, când resorbţia este completă, seara înainte de culcare sau la 2-3 ore după masa principală.
De regulă, se face o cură mai îndelungată, dar nu nelimitată.
Majoritatea ceaiurilor se beau călduţe, îndulcite cu zahăr sau, mai bine, cu miere de albine, atunci când nu sunt restricţii (cum ar fi în caz de diabet sau obezitate).
Ceaiurile se prepară numai pentru 24 de ore.
Citește și Legumele anti-age – tinere toată viața