Uleiul de măsline, în special cel presat la rece, se găseşte în comerţ din abundenţă. Mai scump faţă de celelalte uleiuri alimentare, uleiul de măsline are în plus o importanţă terapeutică deosebită. În măslinele verzi, cantitatea de ulei este de 15 %, iar în cele mature de 58 %.
Acizii graşi mononesaturaţi conţinuţi în uleiul de măsline întăresc imunitatea dar şi rezistenţa vaselor sanguine şi a pereţilor arteriali.
Acest ulei este deosebit de nutritiv, fiind un foarte bun adjuvant în tratarea afecţiunilor hepatice, mai ales în dischinezii biliare, având efect colagog.
Este deosebit de util în insuficienţă hepatică şi în eliminarea calculilor biliari. Este decongestionant hepatic, antiinfecţios, cicatrizant, antianemic, antirahitic, scade colesterolul din sânge şi previne bolile de inimă.
Este laxativ, fără a produce colici, având efect helminitic (omoară viermii intestinali).
Citește și Muguri de brad contra afecțiunilor pulmonare
În afecţiuni hepatice şi dischinezii biliare, dimineaţa, pe stomacul gol, se ia o lingură de ulei de măsline, după care se ia o lingură de zeamă de lămâie, apoi se stă pe partea dreaptă 10-15 minute. Acest tratament se face zilnic, timp de 3 săptămâni.
Pentru litiază biliară şi hepatică, timp de 4 zile se mănâncă numai mere, 2-3 kg/zi, iar în a patra zi, seara, se înghit 250 ml ulei de măsline şi 250 ml zeamă de lămâie, alternativ, o lingură de ulei, o lingură de lămâie, până se termină cantităţile.
Dimineaţa, la primul scaun, pietrele se elimină. Revenirea la masa normală se face astfel: dimineaţa – suc de morcov, ţelină şi sfeclă; la prânz – o supă cremă de legume; seara – un iaurt.