Dușurile fierbinți, sexul, mersul la coafor și sandvișurile cu șuncă pot fi cauze pentru migrene. În loc să luați mereu pastile pentru durerea de cap, ar trebui să vedeți dacă nu cumva puteți înlătura cauza, care poate fi un lucru cât se poate de banal.
Durerile de cap sunt unele dintre cel mai frecvent invocate afecțiuni la medicul de familie sau la clinicile de neurologie, spune Giles Elrington, neurolog la Barts and London NHS Trust. Vestea bună este că, în ciuda temerii generale, o durere de cap este foarte rar simptomul unei tumori pe creier. „Mai puțin de 1% dintre cei care își consultă medicul de familie în legătură cu durerea de cap chiar au ceva grav”, spune Elrington, citat de dailymail.co.uk.
Durerile de cap, inclusiv migrenele (dureri intense de cap, ce pot dura de la câteva ore până la trei zile, care se repetă și pot fi asociate cu alte simptome precum grețuri și fotofobie), au aceeași explicație fiziologică. Un circuit electric aflat în partea din spate a creierului se declanșează incorect, producând durerea, explică neurologul. „Gândiți-vă la o alarmă de incendiu care izbucnește în absența focului”, mai spune el.
Este important să mergeți la medic dacă durerea se instalează brusc și sever, dacă este însoțită de febră, senzație de oboseală sau orice deficiență neurologică, precum pierderile de memorie sau slăbiciunea resimțită pe o parte a corpului, dar și dacă remarcați o schimbare dramatică în modul obișnuit în care se manifestă această durere.
Prea multe pahare cu vin sau stresul pot genera durerea de cap, dar iată câteva posibile cauze mai neobișnuite:
Sexul
Durerea de cap este o scuză obișnuită pentru a evita actul sexual, însă acesta poate fi și o cauză pentru apariția durerii. Această durere de cap specifică actului sexual se declanșează înaintea sau în timpul orgasmului.
Ea afectează aproximativ 1,3% din populație, potrivit unor cercetări efectuate la Clinica de Neurologie din Riiskov, Danemarca, și mai mult bărbații decât femeile. Durerea apare ca o strângere în partea din spate a capului, probabil din cauza creșterii tensiunii sanguine în creier. Rar, această durere este cauzată de o hemoragie cerebrală.
Dușurile fierbinți
Dușul cald și plăcut de dimineață poate duce de asemenea la apariția durerii de cap. Se consideră că schimbările de temperatură afectează tensiunea sanguină, inclusiv în creier, provocând o durere ascuțită în frunte, care atinge punctul culminant la 30 – 60 de secunde de la declanșare. Senzația nu durează mai mult de cinci minute.
Mersul la coafor
Este o cauză surprinzător de comună pentru durerea de cap, care apare din cauza faptului că ești nevoit să ții capul dat pe spate în timpul spălării părului. Gâtul stă alungit în mod nefiresc și astfel este stimulat un nerv care activează circuitul din creier ce declanșează la rândul său durerea. Aceasta din urmă poate apărea la o zi sau două după vizita la coafor. La fel, vorbitul la telefon, ținând aparatul între umăr și ureche, poate genera durerea de cap.
Coada strânsă la spate
Strângerea părului într-o coadă la spate afectează țesuturile de la suprafața scalpului, cauzând durere. Pălăriile strâmte sau bentițele pot avea același efect. Durerea apare de obicei după câteva ore și este una pulsatilă.
Strănutul
Strănutul, tusea, suflatul nasului pot cauza o durere de cap specifică, din cauza presiunii care se acumulează în creier. Această durere este acută, ascuțită, pulsatilă și durează de obicei câteva secunde sau câteva minute, fiind mai pronunțată în partea din spate a capului.
Alergatul pe bandă
Poate cauza o durere acută, la câteva secunde după începerea exercițiului. Explicația ține de faptul că vasele de sânge din cap și gât se umflă și presiunea crește. Poate fi combătută prin schimbarea exercițiului. Dacă resimți brusc durere la cap în timp ce faci sport, este important să mergi la medic.
Anxietatea
Oamenii care au o părere proastă despre ei sunt mai predispuși la migrene, potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Torino. Se crede că această trăsătură îi face pe oameni mai vulnerabili la stres, responsabil de scăderea nivelului de serotonină (substanță cu un rol important în crearea stării de fericire sau nefericire), fenomen care declanșează durerea.
Sandvișurile cu șuncă
Șunca are în structura sa tiramină și conservanți care sporesc afluxul de sânge către creier, declanșând durerea. Spre deosebire de migrena clasică resimțită în câte o parte a capului, durerea de cap cauzată de aditivii din alimente se simte în ambii lobi. Tiramina se regăsește cel mai mult în alimentele care au fost conservate (afumate, murate, marinate sau fermentate), incluzând brânza, mezelurile, ciocolata, dar și anumite fructe ca ananasul și bananele.
Citește și Eustres. Ce reprezintă și la ce ajută?