Scrie...

MAGAZIN

Copiii batuti la fund devin adulti agresivi

Share

Unii parinti apeleaza la bataia la fund atunci cand se enerveaza pe odraslele lor. Pe moment, acest lucru poate rezolva „problema”, insa solutia, daca-i putem spune asa, este temporara.

Conform unui studiu realizat timp de 20 de ani, bataia la fund ii determina intr-un final pe copii sa fie agresivi fata de parinti, frati, prieteni si chiar si fata de viitorii parteneri…

Cercetatorii au studiat efectele pedepselor fizice asupra copiilor de-a lungul mai multor ani, iar bataia la fund a fost cea prin care s-a masurat agresivitatea in timp. Toti copiii care au fost batuti la fund de catre parinti s-au transformat in adulti agresivi. Pentru Joan Durrant, autorul principal al acestui articol, lucrurile sunt logice: „Daca cineva incearca sa ne schimbe comportamentul, rezultatul este ca vom rupe relatia cu acea persoana. Putem sa-i purtam resentimente. Acest lucru nu este diferit in cazul copiilor. Bataia la fund nu este tocmai un lucru constructiv”.

Copiii care au fost batuti la fund se pot simti deprimati, lipsiti de valoare si lipsiti de stima personala. Mai tarziu in viata, aceasta pedeapsa este legata de probleme de sanatate mentala de genul depresiei, ancxietatii, toxicomaniei, alcoolismului. Pedeapsa fizica modifica in fapt partile creierului implicate in performantele la testele de inteligenta, dar si in abuzul de diverse substante. Ea afecteaza, de asemenea, zonele creierului implicate in reglarea emotiilor si a stresului.

Anul trecut, in cadrul unui alt studiu, 90% dintre parintii interogati au admis ca au recurs la bataia la fund pentru a-si calma copiii. Sunt, insa, unele tari in care o astfel de pedeapsa este interzisa, motivul fiind tocmai cel prezentat mai sus.

 

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *