Caria dentară apare atunci când bacteriile din cavitatea bucală produc acizi care atacă dintele.
O peliculă clară, aderentă, care conține bacterii, numită placă, se formează pe dinți și gingii. Aceste bacterii, în prezența zahărului din alimente, produc acizi. Acizii atacă dintele în primele 20 minute (poate chiar mai mult) după masă. După un anumit timp, acești acizi distrug smalțul dintelui, rezultând caria dentară.
Caria dentară nu determină simptome decât după ce este prezentă cavitate și produce infecție. Simptomele includ: durere, respirație urât mirositoare și gust neplăcut în gură, pete albe, gri, maro sau negre pe dinte, dinte fracturat sau sensibil la presiune.
Durerea poate deveni violentă când: se consumă dulciuri, se ingeră băuturi fierbinți, alimente reci sau calde, lichide acide (limonadă), se mestecă gumă sau mâncare, se inspiră aer rece, se periază dinții.
Caria dentară se poate complica repede cu un abces (o pungă de puroi) format în os, la vârful rădăcinii dintelui. Simptomele abcesului sunt: febră, ganglioni inflamați, umflarea obrazului, durere profundă, pulsatilă.
Medicul stomatolog este cel mai în măsură să evalueze caria dentară și durerea.
O carie profundă poate necesita consultul unui specialist:
– medic endodont specializat în diagnosticul și tratamentul problemelor pulpei dentare
– chirurg oro-maxilo-facial specializat în extracții și alte operații la nivelul cavității orale.
Citește și Motivele pentru care nu reușim să slăbim
De reținut!
În timpul tratamentelor chirurgicale, bacteriile din cavitatea bucală pot trece în sânge producând infecții în alte părți ale organismului. Persoanele care au o anumită condiție, care îngreunează lupta organismului uman cu infecția, trebuie să ia antibiotice înainte și după intervenția chirurgicală. Din această categorie fac parte persoanele care prezintă:
– valve artificiale sau deteriorate
– anomalii congenitale ale inimii
– sistem imunitar deprimat
– boli ale ficatului (ciroză)
– proteze ortopedice
– endocardită bacteriană în antecedente
Dezvoltarea unor obiceiuri dentare sănătoase este metoda de prevenire a apariției cariei (IGIENĂ ZILNICĂ ȘI SFATUL SPECIALIȘTILOR)!