Odată depășit pragul spre supraponderabilitate și chiar obezitate, revenirea la o greutate normală este extrem de anevoioasă. Eșecul tentativelor de scădere în greutate are câteva greșeli majore făcute de cei care vor să slăbească.
Scăderea ponderală rapidă și intensă, prin diete intens hipocalorice, necontrolate, nu este recomandată datorită reducerii masei musculare și inducerii tulburărilor de comportament alimentar (hiperingestie calorică), ce duc ulterior la accentuarea câștigului ponderal prin creșterea masei grase.
Dietele intens hipocalorice determină: malnutriție, căderea părului, friabilitatea unghiilor, hipocalcemie, crampe musculare, fatigabilitate extremă, insomnii, irascibilitate, anxietate, depresie, intoleranță la frig, aritmii, vertij, hipotensiune arterială, deficit de vitamine, anemie;
Lipsa individualizării, stabilirea de obiective nerealiste, alegerea unor metode neadecvate;
Cura de „0” calorii, regimurile comerciale (tip Mayo, care se adresează doar etapei de scădere ponderală, nu și celei de menținere), metode inutile și chiar dăunătoare (consum de diuretice care realizează doar o deshidratare masivă și pierderi electrolitice, cure de oțet, de lămâie, care produc tulburări digestive), nerespectarea indicațiilor scăderii ponderale;
Utilizarea diverselor preparate existente în comerț (ceaiuri, suplimente alimentare, tratamente naturiste), a căror eficiență nu a fost demonstrată pe termen lung și care întârzie aplicarea de metode terapeutice adecvate;
Nerespectarea programului integral de „slăbire-menținere”, ca durată, succesiune (prelungirea perioadei de slăbire, reducerea celei de menținere, succesiunea prea rapidă);
Acceptarea dietelor hipocalorice la normoponderali, în special la femei, din motive estetice nefondate;
Neincluderea în program a terapiei comportamentale, a educației specifice;
Monitorizare și evaluare neadecvată, fără stabilire de obiective precise;
Utilizarea unor metode comode (masajul) în locul celor eficiente (dietă, exercițiu fizic).
Așadar, este important ca scăderea în greutate să apară ca urmare a schimbării stilului de viață, iar regimul alimentar urmat să fie personalizat, adaptat nevoilor individuale.