În larga varietate de produse naturiste pe baza lăptișorului de matcă este bine de știut că metoda cea mai sănătoasă și eficientă de consum este în starea lui brută.
Acest lucru pentru că valabilitatea lăptișorului în stup este de 3 zile, în afara stupului de doar câteva minute (la temperatura mediului de 15-25°C), de 1-2 zile la frigider și de 1-2 luni amestecat cu miere (2 g lăptișor proaspăt la 100 g de miere) și păstrat la temperatura camerei.
Lăptișorul de matcă se comercializează și sub forma drajeurilor și în fiole (lăptișor de matcă liofilizat, obținut prin evaporarea apei în vid la temperaturi de circa 70°C).
Ca acțiune terapeutică, lăptișorul de matcă este fortifiant, antianemic, stimulator al creșterii, având deosebite calități antiinfecțioase și chiar anticanceroase.
Dar, cea mai spectaculoasă acțiune terapeutică a lăptișorului de matcă este refacerea celulară la nivel cerebral.
În uz intern, se administrează după micul dejun, în doze de circa 0,05 g/zi, cam cât jumătatea unui bob de mazăre (de preferat este să se țină puțin sub limbă și apoi înghițit) sau 1/2 linguriță pe zi atunci când este înglobat în miere.
Pentru copiii până la 10 ani doza se reduce la jumătate.
Durata unei cure este de circa 30 de zile. Cura poate fi repetată după o pauză de 1-2 luni.
Lăptișorul de matcă este indicat în convalescență, denutriție, afecțiuni hepatobiliare, endocrine (întârzieri de creștere, insuficiențe hipofizare, tiroidiene, corticosuprarenale, sterilitate feminină, frigiditate etc), afecțiuni neuropsihice (sindroame neurastenice, instabilitate psihică, schizofrenie etc) și unele infecții virale.
Extern, se utilizează în unele afecțiuni dermatologice (eczeme supurante, zona zoster și lupus eritematus).