Bolile parodontale (parodontoza) sunt afecțiuni ale gingiei și osului alveolar, precum și ale ligamentelor ce susțin dintele în alveolă. Ele sunt cauzate în principal de placa bacteriană care determină inflamația parodonțiului marginal.
În faza incipientă, afecțiunea parodontală poartă numele de gingivită și este reversibilă prin tratament adecvat și menținerea unei igiene riguroase și ireversibilă dacă nu se renunță la fumat.
Netratată, gingivita poate duce la parodontopatie (parodontoză) și, în final, la pierderea dinților de pe arcadă.
Care sunt simptomele bolilor parodontale?
Printre semnele alarmante se numără: gingii roșii și sensibile, ce sângerează la periaj și masticație; ușoară mâncărime gingivală; dureri ușoare, suportabile, la periaj și în timpul masticației unor alimente dure sau fierbinți.
Deoarece manifestările clinice sunt reduse ca intensitate și intermitente, ele sunt de obicei tolerate de majoritatea pacienților, care nu solicită decât rar o consultație de specialitate din aceste cauze.
Ce este parodontopatia?
Parodontopatia este, împreună cu caria dentară, una dintre cauzele principale care duc la pierderea dinților.
Parodontopatia este o boală a parodonțiului, țesutul de susținere a dintelui în alveola osoasă.
Astfel, putem întâlni dinți aparent sănătoși, fără carii, care sunt mobili și care uneori necesită extracția.
Dacă aveți gingii umflate, roșii violacee, care sângerează ușor, ar fi indicat să consultați un medic stomatolog.
Cum putem preveni parodontopatia?
Periajul dentar corect, precum și prezentarea la controlul periodic stomatologic din 6 în 6 luni sunt modalități elementare, dar foarte eficiente de prevenire a apariției bolii parodontale.
Periajul dentar trebuie executat de două ori pe zi, dimineața și seara. De asemenea, e foarte importantă tehnica de periaj pentru că un periaj incorect poate deveni chiar nociv.
De aceea, adresați-vă unui medic stomatolog care vă poate explica o modalitate corectă de periaj.
Alături de periajul zilnic este necesar un detartraj însoțit de un periaj profesional, o dată la șase luni.
Citește și Ardeiul iute luptă împotriva colesterolului