Renunțarea la fumat poate duce la îngrășare, în special în primele trei luni, însă efectele sale pozitive asupra sănătății depășesc cu mult inconvenientul reprezentat de cele câteva kilograme în plus, conform unui studiu publicat recent.
Analizând rezultatele a 62 de studii publicate pe acest subiect, cercetătorii francezi și britanici au ajuns la concluzia că o persoană care se lasă de fumat poate ajunge să cântărească cu 4 – 5 kilograme în plus, la un an după renunțarea la acest viciu.
Conform acestora, o persoană care se lasă de fumat ia în greutate, în medie, 1,1 kilograme după o lună, 2,3 kilograme după două luni, 2,9 kilograme după trei luni, 4,2 kilograme după șase luni și aproximativ 4,7 kilograme după un an, conform studiului publicat de revista British Medical Journal (BMJ).
Înaintea acestui studiu, renunțarea la fumat era asociată de obicei cu o creștere în greutate medie de 2,9 kg, fără a preciza durata de timp în care se manifestă aceasta.
„Cea mai mare surpriză pentru noi a fost cât de variabilă este această creștere în greutate de la un individ la altul”, a comentat Henri-Jean Aubin, profesor de psihiatrie și adictologie la Paris, unul dintre autorii acestui studiu.
Astfel, timp de un an, 16% dintre persoanele care au renunțat la fumat au ajuns să piardă în greutate, în timp ce 13% dintre aceste persoane s-au îngrășat cu mai mult de 10 kilograme.
„Este imposibil de prezis ce se va întâmpla într-un an”, a mai adăugat prof. Aubin, recunoscând ăi faptul că, în cazul femeilor, „obsesia păstrării siluetei reprezintă un principal obstacol împotriva renunțării la fumat”.
Tabagismul este principala cauză de deces prematur în lume, făcând în fiecare an aproximativ 5,1 milioane de victime.
Citește și Eliminarea toxinelor cu sirop de pătlagină