Crema sau batonul anticearcăn, masca pentru pleoape ori remediile populare cu felii de cartofi sau castravete sunt câteva soluții la îndemână pentru estomparea cearcănelor.
în farmacii și în cabinetele cosmetice se găsesc creme, seruri sau loțiuni cu derivați de ginko biloba, vitamina K și vitamina A, care ajută la diminuarea cearcănelor.
În cabinetele medicale se pot aplica infuzii din același cocktail de substanțe, care au rol fie în ștergerea acelei culori vineții de sub ochi, fie în hidratarea foarte puternică a zonei respective. Mai există și măștile pentru pleoapa inferioară, care „albesc” cercul vinețiu din zona ochilor.
Același efect de estompare a cearcănelor îl au și cremele pentru conturul ochilor sau batonul anticearcăn.
Cremele cu substanțe venotonice (utilizate în tratamentul tulburărilor venoase) sau cele contur pentru ochi conțin anumite ingrediente care „întăresc” puțin pielea din jurul ochilor, mai precis vasele de sânge de sub ochi, și, astfel, „ridică” puțin ridul, iar unghiul de pătrundere a luminii în piele se va vedea altfel.
Medicii susțin că și soluțiile populare pot ajuta la diminuarea cearcănelor, dar numai pentru un timp scurt. Ajutorul vine de la feliile de cartofi sau cele de castravete, care trebuie aplicate pe zona cu pricina.
Cartoful conține vitamina C și amidon, substanțe care vor albi pielea, astfel că lumina care se va reflecta pe fața noastră va cădea altfel și nu se va mai observa acea dungă colorată.
De fapt, amidonul din cartof nu decolorează pielea, numai că, pe moment, reduce din edem, iar zona respectivă se va dezumfla puțin. Același efect benefic îl are și sucul stors de la castravete, care conține apă și vitamina C.
Pentru diminuarea pe o perioadă lungă de timp a cearcănelor, specialiștii spun că soluția vine de la chirurgie.
Cearcănele, acea zonă de culoare movulie de sub ochi, apar, de fapt, ca urmare a unor mici traumatisme la nivelul zonei respective, și nu din cauza lipsei somnului, cum se crede adesea.
Activitățile dese de machiere și demachiere traumatizează pielea din jurul ochilor, care este mult mai sensibilă chiar și decât cea de pe restul feței. Pielea de la pleoapa inferioară este atât de subțire încât devine aproape transparentă și vasele de sânge care cedează se văd. Acestea sunt acele firicele subțiri de culoare movulie.
De asemenea, rimelul sau creionul dermatograf negru pot crea probleme, deoarece o parte din acest pigment poate rămâne în piele, provocând neplăceri.
Un factor cu impact major în determinarea apariției cearcănelor îl constituie fumatul, care produce modificări majore în structura pielii, astfel încât sângele nu mai circulă corect și, ca urmare, vasele de sânge se sparg mai ușor.
Specialiștii subliniază că în prevenirea șsi tratarea cearcănelor un rol deosebit de important îl joacă hidratarea.
Citește și Dieta cu mere – două kilograme pe săptămână