Respectând acest regim alimentar puteţi slăbi până la două kilograme pe săptămână.
Merele au fost folosite dintotdeauna în curele de slăbire. Ele accelerează arderea grăsimilor datorită conţinutului ridicat în fibre, 4-5 g pentru fiecare măr, contribuind şi la alungarea senzaţiei de foame. Chiar şi zahărul natural conţinut de mere ajută la scăderea nevoii de a consuma dulciuri.
Regimul alimentar prevede până la cinci mere pe zi.
De ce merele?
- Merele conţin fibre solubile şi insolubile care scad apetitul.
- Studiile au demonstrat că fibra solubilă, pectina, se transformă în stomac într-un gel capabil să împiedice corpul să absoarbă foarte rapid zaharurile.
- Pectina din mere contribuie la reducerea nivelului colesterolului.
- Merele conţin substanţe cu proprietăţi antioxidante, capabile să lupte împotriva îmbătrânirii.
Atenţie!
Datorită conţinutului în fibre, merele au un efect benefic asupra celor care suferă de constipaţie, fiind un laxativ natural. Totuşi, nu este recomandat să consumaţi mai mult de cinci mere, zilnic.
Prima săptămână (se mănâncă 3-5 mere zilnic)
Ziua 1
Consumaţi 5 mere la intervale de timp regulate. Tăiaţi fiecare măr în felii şi mâncaţi-le încet. Beţi un pahar de lapte degresat cu fiecare măr. Puteţi să mâncaţi şi iaurt natural, un pahar mic. Se poate bea, de asemenea, ceai, cafea şi multă apă.
Zilele 2-3
Măncaţi, ca în prima zi, cinci mere, dar adăugaţi la prânz şi cină o salată mixtă condimentată cu ulei de măsline şi oţet de mere.
Zilele 4-7
Mâncaţi câte trei mere zilnic, alegând în plus alimente din meniul de mai jos. Nu este nevoie să consumaţi lapte la fiecare masă, dar este bine să beţi cel puţin jumătate de litru de lapte degresat zilnic.
Meniu
Micul dejun: un măr, omletă cu brânză (30 g de brânză, două ouă) sau lapte cu cereale.
Gustare: un pahar cu iaurt.
Prânz: un măr, spanac, brânză sau o porţie ce carne de curcan fiartă.
Cina: un măr, piept de pui cu broccoli fierte sau coapte la cuptor şi orez fiert, sau salată de somon.
Săptămâna a doua
Luni
Micul dejun: un măr, feliat, 30 g de fulgi de porumb cu lapte.
Prânz: un măr, două felii de pâine prăjită şi două ouă fierte, sau o roşie cu100 g de brânză light.
Gustare: iaurt sau 100g de urdă proaspătă.
Cina: un măr, friptură de pui cu legume la grătar sau salată de pui/salată de somon.
Cina: pâine prăjită cu felii de roşii.
Marţi
Ziua Detox (la fel ca Ziua 1 din Săptămâna 1)
Miercuri
Micul dejun: un măr copt, lapte cu 30 g de fulgi de porumb, căteva migdale şi câteva afine.
Prânz: un măr, omletă cu ciuperci şi cu brânză cu salată, sau două felii de pâine prăjită cu ton şi roşii, cu o linguriţă de maioneză light.
Cina: un măr, legume coapte la cuptor cu 50 g de orez fiert, sau merluciu la cuptor cu ciuperci, ceapă şi cartofi fierţi.
Joi
Ziua Detox (la fel ca Ziua 1 din Săptămâna 1)
Vineri
Micul dejun: un măr, 30 g de musli dietetic cu lapte degresat.
Prânz: un măr, două felii de pâine prăjită cu felii subţiri de brânză sau o salată cu pui.
Cina: un măr, tocană de carne la cuptor cu mazăre şi broccoli sau 100 g de friptură la grătar cu ciuperci, roşii şi salată, sau doi hamburgeri cu salată mixtă.
Sâmbătă
Ziua Detox (la fel ca Ziua 1 din Săptămâna 1)
Duminică
Zi liberă în dieta cu mere.
Câte calorii are un măr?
Cu siguranţă că v-aţi pus această întrebare ori de câte ori aţi auzit că un măr ţine medicul departe sau că vă ajută în curele de slăbire. Merele au în medie 50 de calorii la 100 de grame.
Spunem „în medie” din cauză că merele mai crocante şi mai siropoase au cu 2-3 calorii mai puţin, cele mai moi au una-două în plus.
În ceea ce priveşte substanţele antioxidante conţinute, consumarea doar a pulpei sau a sucului de măr are un efect antioxidant de 10 ori mai redus decât mărul integral, deoarece compuşii responsabili de acest efect sunt concentraţi în coajă.
Substanţele active cu rol antioxidant şi antitumoral din măr sunt foarte stabile în timp, compoziţia merelor după 200 de zile de la cules fiind aproape aceeaşi cu cea din ziua culegerii.
Însă, procesarea lor, de exemplu în vederea obţinerii sucului de mere, scade activitatea antioxidantă a fructelor cu aproape 90 %, iar enzimele cu aproximativ 97 %. Aşadar, consumul de mere întregi este în acest caz preferabil sucului.
În plus, merele protejează în mod natural de radiaţia solară ultravioletă: unul dintre ultimele studii ştiinţifice a arătat că fenolii antioxidanţi conţinuţi în coaja unor specii de mere cresc foarte mult rezistenţa pielii umane la radiaţia ultravioletă solară.
Mai mult, merele previn osteoporoza specifică menopauzei: un flavonoid conţinut doar în mere şi numit phloridzin previne osteoporoza asociată cu menopauza, datorită acţiunii antiinflamatoare şi antioxidante specifice.
Citește și De ce se ceartă soţiile cu soacrele?