LOADING

Scrie...

Bitterul medicinal

Share

Se pare ca bitterul suedez a fost descoperit in Evul Mediu, fiind un elixir din plante, care prelungea tineretea. Reteta si modul de preparare ar fi apartinut unui celebru medic suedez, care a reusit, cu ajutorul acestui remediu, sa traiasca 104 ani. Formula licorii a fost transmisa din generatie in generatie.

Formula veche a bitterului suedez contine: „26 g aloe, 18 g theriak venetian, 13 g rezina mirhe, 8 g ziiwerwurzel, 7 g diötom, 5 g terra sigulata, 7 g enzian, 7 g angelikwurzel, 4 g ebrewurz, 2 g camfer, 2 g tormentil, 2 g bibergail, 5 g larchenscwamm, 5 g safran, 2 g muscatblute, 2 g sennesblätern, 18 g malmuswürzel, 18 g kalamuswürzel, 35 g muskatbohnen si 54 g kandischzucker”.

Bitterul suedez si-a dovedit eficienta intr-o serie impresionanta de boli, de la indigestii si migrene la boala canceroasa si maladiile de piele greu vindecabile. Cu timpul, au aparut tot felul de versiuni ale bitterului suedez: cu 32 de plante, cu 16 plante, cu 12 plante, cu 8 plante, dar si cu 180 de plante.

Bitterul suedez este un extract hidroalcoolic sau, altfel spus, o tinctura din plante medicinale amare. De altfel, este uneori numit si „aperitiv amar suedez”. De ce amar? Pentru ca plantele si gustul amar au o importanta deosebita in terapia naturista. Remediile naturale amare sunt un drenor puternic pentru ficat si vezica biliara, stimuleaza procesele de eliminare prin amplificarea peristaltismului digestiv, activeaza digestia prin sporirea secretiei de sucuri gastrice.

Din punct de vedere psiho-mental, gustul amar este asociat dezamagirii – o sintagma care, analizata din punct de vedere etimologic, inseamna descoperirea, eliberarea de amagire. De aceea, in medicina holistica, remediile amare au in plan psihologic rolul foarte interesant de a ajuta la eliminarea convingerilor si ideilor false, cu alte cuvinte, a amagirilor, care conduc la boala.

Practic, nu se poate vorbi in medicina naturista de un proces de dezintoxicare eficient si complet in care sa nu fie folosit gustul amar. Ei bine, diferitele variante de bitter suedez sunt o colectie fara egal de plante amare, cu diferite nuante. Astfel, acest bitter contine plante amare pure (gentiana, tintaura, anghinare), amare aromatice (pelin, coada soricelului, coaja de portocal amar), amare saline (cicoare, papadie), amare mucilaginoase (lichen de Islanda) etc. Astfel, acest elixir amar este un drenor si detoxifiant extraordinar, ceea ce si explica efectele sale vindecatoare intr-o gama extrem de mare de boli.

In ciuda popularitatii sale ca leac, nici pana in prezent nu se stie cu precizie care este reteta originala. De fapt, anumite componente ale sale, cum ar fi theriakul venetian, sunt chiar formule obtinute prin procedee alchimice, procedee care nu mai sunt cunoscute in prezent. Dar asta nu exclude eficienta lui.

Retete romanesti!

Flora medicinala spontana a Romaniei este extrem de bogata in plante medicinale amare si aromatice, cu efecte foarte puternice, care, incluse in reteta acestui remediu, fac adevarate minuni. Apoi, concentratiile de principii active de la bitterurile romanesti sunt mult mai mari decat la cele aduse din strainatate, unde, in mod curios, se pune mai mult accent pe gustul placut al remediului decat pe actiunea sa terapeutica. In fine, se pare ca in domeniul terapiei cu plante, creativitatea autohtona a gasit un teren foarte bun de exprimare, asa incat au fost gasite niste retete de bitter care pun foarte bine in valoare principiile ce stau la baza alcatuirii acestui remediu.

In Romania, se fabrica un bitter medicinal cu o formula mai restransa, in compozitia caruia intra aloe, iris, calapar, troscot, tataneasa, maghiran, galbenele, angelica si rasina de brad. Produsul este mult mai ieftin si este ambalat si etichetat la fel ca bitterul de import. Unele magazine Plafar au la dispozitie setul de ingrediente si instructiunile de preparare, pentru cazul in care dorim sa producem bitterul acasa.

Se spune ca Pintea Viteazul, vestitul haiduc, avea totdeauna la piept o sticluta in care era un remediu obtinut din macerarea in palinca a radacinii de angelica si o planta numita tintaura, cu care se vindeca de boli, sau se apara de ele.

Moduri de preparare

Iata o reteta ceva mai simpla, compusa din doar 12 plante, dar care pune foarte bine in valoare principiile care stau la baza alcatuirii bitterului suedez: intr-un borcan cu filet, cu o capacitate de 2 l, se pun cate 2 lingurite din urmatoarele plante, sub forma de pulbere (obtinuta prin macinare cu rasnita electrica de cafea): pelin (Artemisia absinthum), anghinare (Cynara scolymus), flori de salcam (Robinia pseudoacaccia), foi de dafin (Laurus nobilis), iarba de troscot (Polygonatum aviculare), frunze de frasin (Fraxinus sp.), radacina de angelica (Angelica archangelica), boabe de ienupar (Juniperus communis); se adauga apoi cate 1 lingurita de pulbere de rasina de brad (Abies alba), seminte de fenicul (Foeniculum vulgare), radacina de urzica (Urtica dioica) si o jumatate de lingurita de pulbere de sofran (Curcuma longa). Dupa ce am pus toate plantele, adaugam un litru si jumatate de alcool alimentar de 50-60° si lasam totul sa macereze vreme de minimum doua saptamani. La sfarsitul timpului de macerare, se filtreaza preparatul prin tifon si se pune la pastrare intr-o sticla inchisa la culoare, capsata ermetic cu dop, intr-un loc intunecos si rece.

Reteta „micului bitter suedez”

10 g aloe, 5 g smirna, 0,2 g sofran, 10 g siminiche, 10 g canfor, 10 g radacina de revent, 10 g radacina de curcuma (sofran de India), 10 g mana, 10 g theriak venetian, 5 g radacina de lemnul-Domnului si 10 g radacina de angelica. Amestecul din aceste ierburi se pune la macerat in 1-1/2 l rachiu de secara sau rachiu bun de fructe de 38-40 grade, intr-o sticla de doi litri cu gatul larg si se lasa sa stea 14 zile, la soare sau la caldura. Se agita zilnic, precum si inainte de filtrare in sticle mici sau inainte de intrebuintare. Se pastreaza la rece, chiar si mai multi ani. Cu cat sta mai mult, cu atat este mai eficace.

Recomandari terapeutice

Bitterul medicinal, fie el suedez sau romanesc, se recomanda in tulburari de digestie, tranzit intestinal lenes, balonare, dureri de stomac, dischinezie biliara, afectiuni hepatice cronice, stari de greata, viermi intestinali, anorexie, anorexie psihica, slabiciunea memoriei, epilepsie, ameteli, migrene, boli de piele, arsuri, intepaturi de insecte, afectiuni alergice, guturai (raceala), gripa, febra, cistita, infectii renale, tulburari de circulatie a sangelui, tromboflebita si diferite forme de cancer.

Se administreaza, de regula, 1-2 lingurite din preparat, inainte de mesele principale, diluate in apa plata sau ceai, pentru indigestie, balonare, dischinezie biliara.

* In cazul afectiunilor hepatice cronice, plantele amare ale bitterului actioneaza cu mare putere, in sensul descongestionarii si regenerarii ficatului. Se ia cate o lingurita, de 3 ori/zi, intr-o cana de apa (250 ml), pe stomacul gol. Se vor face cure de cate 2-3 saptamani, urmate apoi de o saptamana de pauza.

* La persoanele anorexice, inca din primele zile ale administrarii bitterului se declanseaza o senzatie naturala de foame, simultan cu trezirea unui neobisnuit tonus psihic si al poftei de viata. Aceasta conduce la o normalizare ponderala gradata, prin echilibrarea functiilor digestive, ca si a starilor emotionale. Se vor lua 3 mese pe zi, bitterul fiind luat cu 20 de minute inainte de masa, cate 1-2 lingurite la o cana cu apa.

* In bolile de piele, se face o cura de o luna cu bitter suedez, din care se ia cate o lingurita intr-un pahar cu apa, de 3 ori/zi, pe stomacul gol. Efectele se instaleaza gradat, dar sunt persistente, fapt ce va fi usor constatat la cei predispusi la eczeme ori acnee, precum si la cei care nu pot sa scape de unele infectii cu ciuperci sau bacterii cu localizare pe piele.

* Contra afectiunilor alergice, bitterul se foloseste in cure de doua luni. Se administreaza de 4 ori/zi, cate o lingurita de bitter diluata intr-un pahar cu apa. Modul de actiune a preparatului in cazul acestor afectiuni nu este inca pe deplin elucidat. Se pare insa ca efectul tonifiant si purificator puternic asupra principalelor organe de eliminare si drenare din corp (ficat, rinichi, plamini), conduce gradat la o reglare a reactiilor imunitare ale organismului.

* In cazul tulburarilor menstruale (ciclu menstrual neregulat, dureros, abundent) administrarea bitterului se realizeaza intr-un mod aparte: cu 4-5 zile inaintea menstruatiei, se ia cate o lingurita de 3 ori/zi, iar in primele doua zile in care ciclul menstrual s-a declansat, se ia cate o jumatate de lingurita de 5-6 ori/zi, diluata intr-un pahar cu apa.

* Cistita, infectiile renale sunt afectiuni in care bitterul exercita printre cele mai puternice efecte. Se administreaza cate o lingurita, de 4 ori/zi, in 250 ml de apa (se consuma astfel, zilnic, un litru de apa cu preparat). In cazurile de criza, se vor aplica suplimentar comprese calde cu bitter pe zona vezicii urinare sau a rinichilor, dupa caz.

* Viermii intestinali pot fi inlaturati cu cate o lingurita de bitter suedez diluat intr-un pahar cu apa, de 3 ori/zi.

* In cazuri de guturai (raceala) si gripa, bitterul se administreaza din 3 in 3 ore, pe intreaga durata a zilei, in doza de o jumatate de lingurita sau 1 lingurita la un pahar cu apa. Are efecte de eliberare treptata a cailor respiratorii, de reducere a inflamatiilor si a durerilor gatului, de usurare a respiratiei si reglare a temperaturii in caz de febra. De asemenea, are efecte de stimulare imunitara.

* In cazuri de febra, este recomandat ca bitterul sa fie administrat chiar de la inceputul declansarii starilor febrile. In aceste cazuri, in primele zile se va administra din 2 in 2 ore, cate o lingurita la o jumatate de pahar cu apa. Alimentatia trebuie sa fie foarte usoara in acest interval, bazata mai mult pe legume, fructe si bauturi naturale (sucuri proaspete din citrice sau apa plata). Odata cu reducerea temperaturii, remediul se administreaza normal, cate o lingurita, de 3 ori/zi.

* Pentru combaterea starilor de greata dimineata, precum si a migrenelor, se ia atat preventiv, cate o lingurita de 3 ori/zi, cat si ca adjuvant in cazul in care au aparut aceste stari, cate o lingurita din ora in ora, dar nu mai mult de 5 doze zilnic.

* Bitterul are un efect benefic si pe termen lung in caz de reumatism si guta, prin declansarea proceselor de mobilizare si eliminare a toxinelor din tot corpul. Se va folosi in cure de lunga durata (3 luni), timp in care se ia, de 4 ori/zi, cate o lingurita de preparat la o cana cu apa, pe stomacul gol. Dupa o pauza de o luna, cura se poate relua de mai multe ori.

* In bolile cardiace asociate cu valori crescute ale colesterolului, bitterul suedez reduce valorile colesterolului, ajuta la mentinerea tineretii si flexibilitatii vaselor de sange, avand si efecte tonice cardiace. Se administreaza in tratamente de minimum doua luni, timp in care se iau cate 3 lingurite pe zi.

* Plantele amare din compozitia bitterului medicinal au efecte tonice si antiinflamatoare asupra pancreasului. Se iau 3-4 lingurite de bitter pe zi, diluate in apa, in cazul bolilor pancreasului, dar si ca adjuvant in diabet.

In boala canceroasa, bitterul medicinal este recomandat mai ales pentru stimularea poftei de mancare, reducerea senzatiei de greata si, eventual, a febrei. In plus, are efecte de stimulare a imunitatii, motiv pentru care poate fi un ajutor pretios in aceasta afectiune. Se ia o lingurita diluata in jumatate de pahar cu apa, inaintea fiecarei mese.

Uz extern

* Pentru combaterea durerilor de cap, tulburarilor nervoase post-traumatice, se pune pe ceafa o compresa cu bitter suedez, care se tine minimum 30 de minute.

Ranile si cicatricele persistente se spala cu un tampon bine inmuiat in preparat. Se stoarce apoi tamponul de vata inmuiata in bitter suedez deasupra locului tratat, asa incat pe zona afectata sa se formeze o crusta de preparat.

In caz de arsuri usoare si medii, intepaturi de insecte, tromboflebita, se pun comprese cu bitter suedez pe zona afectata.

Pentru tratarea luxatiilor si entorselor se va tine, zilnic, vreme de doua ore, o compresa pe zona articulatiei accidentate.

Intepaturile de insecte pot fi tratate.

Precautii

Pentru uz intern, datorita concentratiei destul de mari de alcool, nu va fi, de regula, administrat nediluat. Exceptie vor face doar cazurile in care este contraindicat aportul masiv de lichide in corp. Intrucat contine plante cu efecte abortive (pelin, angelica), nu va fi administrat intern femeilor gravide.

Pentru uz extern, va fi folosit sub forma de comprese, dupa ce se da in prealabil un strat protector cu crema de galbenele pe portiunea de piele care va fi tratata. De asemenea, dupa aplicare, portiunea de piele tratata va fi lasata la aer macar un sfert de ora, pentru a se zvanta. In cazul in care apar senzatii de arsura ori maceratia puternica a tegumentelor, tratamentul va fi intrerupt temporar.

Tag:

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *