Scrie...

REMEDII DIN NATURA

Bolile de care ne scapa hreanul

Share

Foarte bogat in saruri minerale, de cupru, fluor, potasiu, fier si vitamina C, hreanul contine si ulei volatil – mirosina, care ii confera mirosul iritativ si calitatile revulsive.

Datorita calitatilor de condiment, radacina de hrean este folosita la prepararea conservelor pentru iarna, dar si in tot timpul anului la diferite preparate culinare. Ca medicament, proprietatile curative ale radacinii de hrean sunt nenumarate. O calitate aparte este stimularea poftei de mancare prin excitarea secretiilor aparatului digestiv. Datorita continutului ridicat de potasiu, hreanul are efect diuretic, cu tendinta de normalizare a tensiunii arteriale. De asemenea, hreanul este activ si in cardiopatia ischemica, avand in plus si efect cardiotonic, fiind foarte indicat celor care sufera de hipertensiune arteriala.

Hreanul are si calitatea de a degaja de secretii aparatul respirator, fiind astfel indicat in tratamentul astmului. In inapetenta (lipsa poftei de mancare), se consuma hrean ras amestecat cu putin zahar si otet, cate o lingurita, de 3 ori pe zi, cu 15 minute inaintea meselor. Cura nu trebuie sa dureze mai mult de o luna, pentru ca hreanul este iritant in cantitati mari. In crizele de tuse, zilnic, se inghite cate o lingurita dintr-o compozitie formata din hrean ras amestecat cu zahar si lasata la loc calduros jumatate de zi.

In caz de parodontoza, radacina proaspata de hrean se rontaie in gura, apoi se scuipa. Sub forma de catplasme (hrean ras si pus intr-o panza), se aplica in caz de migrene, contuzii, dureri reumatice, stari gripale, bronsite sau pneumonii.

Tinctura de hrean se prepara din 20 g de hrean ras si amestecat cu 100 ml alcool sau rachiu, care se pune la macerat doua saptamani, la temperatura camerei, agitandu-se din cand in cand recipientul, care nu trebuie sa fie metalic. Tinctura se foloseste la frectii in durerile de reumatism si junghiuri.

 

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *