Scrie...

SANATATE

Ne protejează vitamina D împotriva coronavirusului?

Share

În faţa pandemiei actuale, autorităţile sanitare din întreaga lume au scos în evidenţă o serie de măsuri menite a proteja populaţia în faţa noului coronavirus. Însă, dincolo de recomandările lor, pe Internet au apărut o serie de opinii care arată că obiceiurile alimentare cotidiene pot reduce riscurile de infectare.

Una dintre opinii vizează vitamina D, al cărei aport pentru organism provine din alimentaţie sau din expunerea la soare. Dar, întrebarea rămâne: ne protejează vitamina D de noul coronavirus? Răspunsurile sunt departe de a ăntruni unanimitatea specialiştilor, după cum demonstrează şi un articol publicat de site-ul Pourquoi Docteur.

Vitamina D poate preveni infectarea cu noul coronavirus?

Răspunsul la această întrebare diferă de la un specialist la altul. Întrebată de France TV Info, Marie-Christine Boutron-Ruault, directoare la centrul de cercetare epidemiologică a snătăţii populaţiei din cadrul Inserm, spune „carenţele de vitamina D creşte susceptabilitatea în faţa virozelor, iar zinyul este important pentru apărarea antivirală”. Astfel, ea recomandă prescrierea acestor două suplimente, cu vitamina D şi cu zinc, pentru „a-i ajuta pe medicii care sunt copleşiţi de muncă în aceste zile”.

În opinia altor medici, nu există nicio vitamină care să întărescă sistemul imunitar. „Nu există nimic care să ne impulsioneze sistemul imunitar. Nici plante, nici vitamine, nimic din ceea ce cunoaştem. Şi, de altfel, nici nu este nevoie să-l întărim, deoarece el funcţionează foarte bine în mod natural”, spune Francois Boue, imunolog la Spitalul Antoine-Béclère de Clamart din Haut-de-Seine.

Pentru a întări cele spuse de Boue, Guy Gorochov, şef serviciu la Unitatea de imunologie celulară şi a ţesuturilor, de la Pitié-Salpêtrière, Paris, afirmă că „nu există nicio măsură medicamentoasă sau de comportament alimentar care să poată schimba sistemul nostru imunitar”.

Dr Grégoire Cozon, imunolog la CHU, Lyon, nuanţează puţin atunci când vorbeşte de eficacitatea vitaminelor asupra imunităţii. Pentru aceste medic, în acest moment „niciun studiu nu demonstrează că aportul de vitamine poate ajutala prevenirea infectării cu noul coronavirus”, însă anumite obiceiuri cotidiene pot întări sistemul imunitar în contextul pandemiei. El subliniază că o carenţă de vitamina D este frecventă în perioada de iarnă, iar aceasta este susceptibilă de a fi eficientă împotriva virozelor. Imunologul mai adaugă faptul că „dacă vitamina D nu are nicio utilitatea dovedită împotriva COVID-19, ştim însă că aceasta poate lupta împotriva anumitor bacterii şi a anumitor virusuri”.

Etienne Cavalier, şef Secţie chimie clinică, şi Michel Moutschen, şef Secţie maladii infecţioase la CHU, Liege, au evidenţiat importanţa vitaminei D în timpul izolării. Cei doi medici subliniază că „dacă nu există nici o dovadă că vitamina D poate reduce incidenţa infectării cu noul coronavirus sau că poate diminua daunele, suplimentarea zilnică de vitamina D, având vedere riscul scăzut pe care-l prezintă, s-ar putea dovedi benefică”.

Respectaţi măsurile stabilite de autorităţile sanitare

În ciuda divergenţelor de opinie, specialiştii consideră că cea mai bună modalitate de a ne proteja împotriva coronavirusului este să respectăm măsurile puse la punct de autorităţile sanitare şi de guverne.

Printre aceste măsuri se numără: spălatul frecvent şi corect al mâinilor, cu apă şi săpun, menţinerea unei distanţe de securitate între persoane, statul cât mai mult acasă, acoperirea gurii atunci când tuşiţi sau strănutaţi şi utilizarea de măşti de unică folosinţă.

Tag

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *