Oamenii de știință au brevetat o metodă simplă de a recunoaște adevăratul whisky scoțian, pe scurt scotch, față de produsele contrafăcute, conform publicației britanice Daily Telegraph.
Cu ajutorul unui spectrometru în infraroșu ei au reușit să identifice cu exactitate cele 8 sortimente de scotch autentic și cele 9 de whisky contrafăcut, din totalul de 18 mostre folosite în experiment.
Acest spectrometru este conceput special pentru acest scop, este ușor de folosit și verifică autenticitatea băuturii prin măsurarea concentrației de alcool din băutură, dar și a concentrației de aditivi, coloranți și alte ingrediente.
După evaluarea concentrației de alcool, valoarea poate fi pur și simplu comparată cu cea înscrisă pe eticheta produsului și, astfel, un eventual produs contrafăcut este dat de gol.
Profesorul David Littlejohn, coordonatorul acestui proiect realizat la Universitatea Strathclyde din Glasgow, precizează că prin această metodă calitatea și autenticitatea whisky-ului pot fi testate pe loc, înainte de cumpărare.
Citește și Remedii simple împotriva mahmurelii