Scrie...

SANATATE

Felul in care mergeti va arata daca veti suferi de Alzheimer

Share

Un mers lent sau ezitant poate trada boala Alzheimer, au anuntat medici elvetieni la o conferinta organizata la Vancouver (Canada). Ei considera ca exista o metoda simpla de evaluare a pacientilor.

S-a demonstrat deja ca persoanele care au dificultati de mers prezinta un risc mai mare sa dezvolte tulburari ale memoriei sau dementa. Echipa medicului Stephanie Brindenbaugh, directoare a Centrului de mobilitate de la Spitalul universitar din Basel, a testat 1.153 persoane, cu varsta medie de 77 de ani, invitate sa parcurga 10 m.

Peste 30.000 de captatori au masurat viteza, lungimea pasilor, directia si alte aspecte ale mersului. Participantii sufereau de usoare tulburari cognitive sau de Alzheimer in diferite stadii. A fost alcatuit si un grup de control, format din persoane sanatoase. In cadrul testelor, trebuia ca oamenii sa mearga normal, sa numere invers cu voce tare sau sa spuna nume de animale.

Pacientii care sufereau de Alzheimer au mers mai incet decat cei cu tulburari usoare, iar cei din urma, mai lent decat cei sanatosi, arata dr Brindenbaugh. Mersul a fost mai lent si mai ezitant mai ales cand subiectii au fost nevoiti sa efectueze doua lucruri in acelasi timp.

Astfel de anomalii nu sunt vizibile cu ochiul liber, precizeaza Mohammed Ikram, care a desfasurat studii similare la Centrul medical Erasmus din Rotterdam (Olanda). Analizarea atenta a mersului permite depistarea unor tulburari cognitive mult mai rapid decat prin alte mijloace. in plus, unele componente ale mersului pot fi puse in legatura cu capacitati si functiuni cognitive precise.

Pe langa aceasta, metoda este ieftina, asa ca se poate recurge la ea in viitor, dupa modelul folosit pentru bolile cardiovasculare: cateva aparate simple, care sa furnizeze primele indicii, si, in caz de nevoie, o tehnologie mai complexa pentru masuratori exacte, incheie dr Ikram.

 

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *