LOADING

Scrie...

Grija pentru dintii copiilor

Share

Grija pentru dintii copiilor incepe inca din perioada sarcinii mamei, pentru ca dintii se formeaza inainte de nastere.

O femeie insarcinata trebuie sa manance echilibrat, sa aiba o dieta hranitoare si sa asigure suficiente vitamine si minerale. Femeile insarcinate trebuie sa-si faca un control stomatologic si sa primeasca tratament pentru carii si boli ale gingiilor.

Pana cand copilul implineste 6 luni, medicul trebuie sa evalueze riscurile acestuia pentru viitoare probleme dentare. Aceasta evaluare include un examen dentar complet al mamei, antecedentele sale stomatologice, starea dintilor mamei, prezicand starea dintilor copilului. Daca medicul considera ca in viitor copilul va avea probleme, este necesar ca acesta sa fie vazut de un specialist inainte de varsta de 1 an sau la 6 luni dupa aparitia primilor dinti si ori de cate ori medicul considera necesar.

Expertii recomanda ca igiena dentara a copilului sa inceapa la 1 an. Este bine sa se inceapa obiceiurile sanatoase de ingrijire dentara inainte ca dintii permanenti sa apara:

– Parintii si cei care au grija de copii deseori impart cu acestia linguri, furculite si alte tacamuri. Saliva de pe ustensile contine bacteriile cauzatoare ale cariei. Un sarut poate transfera bacteriile. Prevenirea cariilor la copii se poate face si prin asigurarea unei bune sanatati dentare a familiei.

– Nu se pune copilul in pat cu sticla de lapte, suc sau orice produs cu continut de zahar. Zaharul, dulciurile si acizii cauzeaza carii (caria de biberon). Biberonul trebuie indepartat dupa ce copilul a mancat sau cand trebuie sa doarma. Pe de alta parte, alaptatul la san este sigur.

Suplimentele de fluor trebuie discutate cu medicul daca apa curenta nu contine suficient. Cand exista fantana proprie, apa trebuie verificata si stabilita cantitatea de fluor din ea. Trebuie asigurat un supliment de fluor pentru copii, in cazul in care se foloseste apa imbuteliata pentru gatit sau pentru baut.

– Cand copilul are 6 ani, se poate lua in considerare folosirea de catre acesta a apei de gura, daca acesta are multe carii. Dar trebuie supravegheat ca sa nu o inghita!

– Ținerea copilului departe de fumul de tigara (fumat pasiv). Fumul duce la carii si la probleme ale gingiilor. Pe masura ce copilul creste, trebuie invatat despre pericolul fumatului si al fumatului pasiv.

Periajul si folosirea atei dentare la copii

Cand apar, dintii copiilor trebuie curatati cu o bucata moale de material sau un tampon de voal. Pe masura ce erup, se curata cu o periuta moale, folosindu-se doar apa in primele cateva luni.

Cand copilul implineste varsta de 1 an, se foloseste pasta de dinti fluorurata de dimensiunea unui bob de mazare sau chiar mai mica. Parintii trebuie sa perieze dintii copiilor in primii ani, pana cand acestia o pot face singuri. Copiii trebuie invatati sa nu inghita pasta.

Copilul invata sa-si perieze singur dintii la 3 ani – seara si dimineata, dar parintii trebuie sa supravegheze procesul si sa verifice dintisorii daca sunt curati. Fara supraveghere, copilul trebuie sa-si perieze dintii la 8 ani.

Copilul trebuie sa aiba o periuta moale si pasta cat un bob de mazare. El trebuie incurajat sa-si priveasca parintii cand acestia isi periaza dintii. O metoda buna de invatat este aceea de a pune copilul sa-si spele dintii dimineata, iar unul dintre parinti sa-l spele seara, pana cand copilul stapaneste tehnica periajului.

Pentru a determina copilul sa-si spele dintii, parintii il pot pune sa spele dintii animalelor de plus sau papusilor.

Pentru ca fluorul in cantitate mare poate fi toxic, copiii trebuie supravegheati sa nu inghita cantitati mari. Pastele de dinti fluorurate si apele de gura se utilizeaza cu precautie, pana cand capacitatea copiilor de a controla procesul de inghitire s-a desavarsit. Cantitati normale de fluor adaugate in rezervele de apa, paste de dinti, ape de gura, ape imbuteliate sunt sigure atat pentru copii, cat si pentru adulti.

Programarile la dentist

Vizitele la stomatolog se fac cu regularitate. La control se examineaza dintii, gingiile, depistandu-se cariile, bolile gingiei sau alte probleme.

Vizita la medicul stomatolog poate fi traumatica pentru copii. Aceasta teama poate fi inlaturata daca se alege cu grija medicul si copilul se pregateste pentru intalnirea cu acesta. Medicul poate furniza informatii despre cum se poate linisti copilul inainte de programare.

Tag:
Articolul anterior

Din aceeași categorie

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *