Scrie...

SANATATE

Grija pentru dinţii copiilor

Share

Grija pentru dinţii copiilor începe încă din perioada sarcinii mamei, pentru că dinţii se formează înainte de naştere.

O femeie însărcinată trebuie să mănânce echilibrat, să aibă o dietă hrănitoare şi să asigure suficiente vitamine şi minerale. Femeile însărcinate trebuie să-şi facă un control stomatologic şi să primească tratament pentru carii şi boli ale gingiilor.

Până când copilul împlineşte 6 luni, medicul trebuie să evalueze riscurile acestuia pentru viitoare probleme dentare. Această evaluare include un examen dentar complet al mamei, antecedentele sale stomatologice, starea dinţilor mamei, prezicând starea dinţilor copilului. Dacă medicul consideră că în viitor copilul va avea probleme, este necesar ca acesta să fie văzut de un specialist înainte de vârsta de 1 an sau la 6 luni după apariţia primilor dinţi şi ori de câte ori medicul consideră necesar.

Experţii recomandă ca igiena dentară a copilului să înceapă la 1 an. Este bine să se înceapă obiceiurile sănătoase de îngrijire dentară înainte ca dinţii permanenţi să apară:

– Părinţii şi cei care au grija de copii deseori împart cu aceştia linguri, furculiţe şi alte tacâmuri. Saliva de pe ustensile conţine bacteriile cauzatoare ale cariei. Un sărut poate transfera bacteriile. Prevenirea cariilor la copii se poate face şi prin asigurarea unei bune sănătăţi dentare a familiei.

– Nu se pune copilul în pat cu sticla de lapte, suc sau orice produs cu conţinut de zahăr. Zahărul, dulciurile şi acizii cauzează carii (caria de biberon). Biberonul trebuie îndepărtat după ce copilul a mâncat sau când trebuie să doarmă. Pe de altă parte, alăptatul la sân este sigur.

Suplimentele de fluor trebuie discutate cu medicul dacă apa curentă nu conţine suficient. Când există fântână proprie, apa trebuie verificată şi stabilită cantitatea de fluor din ea. Trebuie asigurat un supliment de fluor pentru copii, în cazul în care se foloseşte apă îmbuteliată pentru gătit sau pentru băut.

– Când copilul are 6 ani, se poate lua în considerare folosirea de către acesta a apei de gură, dacă acesta are multe carii. Dar trebuie supravegheat ca să nu o înghită!

– Ținerea copilului departe de fumul de ţigară (fumat pasiv). Fumul duce la carii şi la probleme ale gingiilor. Pe măsură ce copilul creşte, trebuie învăţat despre pericolul fumatului şi al fumatului pasiv.

Periajul şi folosirea aţei dentare la copii

Când apar, dinţii copiilor trebuie curăţaţi cu o bucată moale de material sau un tampon de voal. Pe măsură ce erup, se curăţă cu o periuţă moale, folosindu-se doar apă în primele câteva luni.

Când copilul împlineşte vârsta de 1 an, se foloseşte pasta de dinţi fluorurată de dimensiunea unui bob de mazăre sau chiar mai mică. Părinţii trebuie să perieze dinţii copiilor în primii ani, până când aceştia o pot face singuri. Copiii trebuie învăţaţi să nu înghită pasta.

Copilul învaţă să-şi perieze singur dinţii la 3 ani – seara şi dimineaţa, dar părinţii trebuie să supravegheze procesul şi să verifice dinţişorii dacă sunt curaţi. Fără supraveghere, copilul trebuie să-şi perieze dinţii la 8 ani.

Copilul trebuie să aibă o periuţă moale şi pastă cât un bob de mazăre. El trebuie încurajat să-şi privească părinţii când aceştia îşi periază dinţii. O metodă bună de învăţat este aceea de a pune copilul să-şi spele dinţii dimineaţa, iar unul dintre părinţi să-l spele seara, până când copilul stăpâneşte tehnica periajului.

Pentru a determina copilul să-şi spele dinţii, părinţii îl pot pune să spele dinţii animalelor de pluş sau păpuşilor.

Pentru că fluorul în cantitate mare poate fi toxic, copiii trebuie supravegheaţi să nu înghită cantităţi mari. Pastele de dinţi fluorurate şi apele de gură se utilizează cu precauţie, până când capacitatea copiilor de a controla procesul de înghiţire s-a desăvârşit. Cantităţi normale de fluor adăugate în rezervele de apă, paste de dinţi, ape de gură, ape îmbuteliate sunt sigure atât pentru copii, cât şi pentru adulţi.

Programările la dentist

Vizitele la stomatolog se fac cu regularitate. La control se examinează dinţii, gingiile, depistându-se cariile, bolile gingiei sau alte probleme.

Vizita la medicul stomatolog poate fi traumatizantă pentru copii. Această teamă poate fi înlăturată dacă se alege cu grijă medicul şi copilul se pregăteşte pentru întâlnirea cu acesta. Medicul poate furniza informaţii despre cum se poate linişti copilul înainte de programare.

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *