Scrie...

SANATATE

Helicobacter pylori

Share

Helicobacter pylori este o bacterie Gram negativ, spiralată, flagelată, care se localizează în criptele mucoasei gastrice. Infecţia cu Helicobacter pylori este o cauză majoră de gastrită cronică şi ulcer peptic; în plus, studiile epidemiologice efectuate în ultimii ani au confirmat asocierea infecţiei persistente cu un risc crescut de apariţie a cancerului gastric.

Principalul rezervor de infecţie sunt indivizii H. pylori pozitivi, iar contactul interuman intrafamilial reprezintă cea mai importantă cale de transmitere, în principal în prima copilărie. În ţările în curs de dezvoltare pot interveni şi alte căi de transmitere, de exemplu prin intermediul apei.

Infecţia cu H. pylori reprezintă o problemă de sănătate publică. În ţările occidentale, 20% din populaţia de 40 de ani şi 50% din cei peste 60 de ani sunt infectaţi cu Helicobacter pylori. În ţările în curs de dezvoltare, prevalenţa infecţiei este mult mai mare, aproximativ 80% fiind infectaţi la vârsta de 20 de ani.

Cea mai importantă dovadă în favoarea implicării H. pylori în ulcerogeneză o reprezintă faptul că tratarea infecţiei previne reapariţia ulcerului şi complicaţiile sale hemoragice.

Afecţiuni asociate cu H.pylori:  Gastrita cronică–90%, Ulcer peptic –95-100%, Carcinom gastric –70%,  Limfom gastric, Esofagită de reflux.

Determinarea Helicobacter Pylori

Este o etapă obligatorie, în vederea tratamentului ulcerului gastro-duodenal.

Metode directe:

1. Endoscopie cu biopsii

2. Cultură

3. Testul ureazei

Metode indirecte:

1. Determinarea Ac antiHP  în ser

2. Test respirator cu uree marcată cu C13sau C14

3. Determinarea Ac anti HP în salivă

4. Determinarea bacteriei în scaun

Toate au o sensibilitate de peste 90%.

Tag

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *