Consumul de carne roșie și mezeluri crește riscul de deces prematur, au avertizat experți americani și chinezi, care recomandă înlocuirea acestora cu pește și legume.
Înlocuirea cărnii roșii cu proteine mai sănătoase, precum ouă, nuci și pește, poate contribui la o viață mai lungă, se arată într-un studiu publicat în British Medical Journal (BMJ) de o echipă de cercetători care a analizat obiceiurile alimentare a peste 81.000 de persoane din Statele Unite.
Participanților la studiu li s-a solicitat să estimeze cantitățile consumate din diferite tipuri de alimente în ultimii opt ani, inclusiv carne roșie și carne procesată (șuncă, hot-dog sau bacon), nuci, pește, ouă, cereale integrale, legume și preparate din pui sau curcan fără piele.
Rezultatele au demonstrat că persoanele care au crescut consumul de carne roșie și mezeluri cu cel puțin o jumătate de porție pe zi au prezentat un risc mai mare cu 10% de deces în următorii opt ani.
Doar în cazul consumului de mezeluri creșterea riscului a fost de 13%, iar în ceea ce privește carnea roșie riscul constatat a fost de 9%.
Potrivit echipei de cercetători, o jumătate de porție echivalează cu 42,5 grame de carne roșie, o felie de bacon (6,5 grame), o jumătate de hot-dog (22,5 grame) sau 14 grame de cârnați.
Cercetătorii au descoperit că persoanele care au redus aportul de carne roșie și mezeluri și au consumat mai multe alimente sănătoase, precum ouă, pui ori pește au șanse să trăiască mai mult.
Reducerea consumului de carne roșie și mezeluri și creșterea simultană a aportului de nuci a condus la o scădere cu 19% a riscului de deces în următorii opt ani.
Înlocuirea porției zilnice de carne roșie sau procesată cu pește a redus riscul cu 17%, și cu 12% sau 10% în cazul unui aport sporit de cereale integrale, respectiv carne de pui fără piele.
Înlocuirea cărnii roșii și mezelurilor cu legume și leguminoase a redus posibilitatea de deces prematur cu 10%, respectiv 6%, iar în cazul ouălor riscul a scăzut cu 8%.
Studii anterioare au demonstrat că alimentația bogată în carne roșie și procesată este asociată cu creșterea riscului de diabet de tip 2, boli de inimă și cancer colorectal.
„Această asociere cu mortalitatea a fost observată în cazul creșterii consumului de carne procesată și neprocesată, însă a fost mai pregnantă în cazul celei procesate. O scădere a consumului total de carne roșie și creșterea simultană a aportului de nuci, pește, pui fără piele, lactate, ouă, cereale integrale sau vegetale, de-a lungul a opt ani, a fost asociată cu reducerea riscului de deces în următorii opt ani”, a indicat echipa de cercetători din Statele Unite și China.
„Acest studiu subliniază dovezile potrivit cărora consumul de carne roșie sau procesată crește riscul de cancer.
Cunoaștem faptul că alegerile oamenilor sunt determinate de mediul în care aceștia trăiesc, de aceea facem apel la Guvern să facă un pas îndrăzneț și să introducă politici, precum subvenții la alimente mai sănătoase cum ar fi fructele și legumele, care ajută la adoptarea unor alegeri mai sănătoase pentru un mediu mai sănătos”, a declarat doctor Giota Mitrou, director de cercetare în cadrul World Cancer Research Fund.
„Recomandăm maximum trei porții de carne roșie pe săptămână (…) și cât mai puțină carne procesată sau deloc”, a adăugat specialista.
Citește și Invenţii simple care ne-au schimbat viaţa