Scrie...

SANATATE

Mister total. De ce si cum adormim?

Share

Procesul de adormire este o rutina, dar ramane totusi un mister, iar desi toti oamenii se intind in pat si adorm noapte de noapte, nimeni nu stie cu exactitate cum se produce aceasta trecere a creierului de la starea de veghe la cea de somn.

Chiar si neurologii nu pot intelege inca mecanismul prin care creierul trece de la starea de veghe la cea de somn inconstient in intreaga sa complexitate, insa ei sustin ca aceasta trecere se produce mai degraba treptat si nu direct ca si cand ai actiona un comutator.

Conform unui studiu realizat recent de neurologi de la Universitatea Washington din St. Louis, in timpul stadiul de „presomn” al procesului – perioada in care ne intindem in pat, stingem lumina si inchidem ochii incercand sa ne detasam de problemele cotidiene – undele cerebrale trec pe activitate de tipul alfa, asociata de obicei starii de veghe tacuta.

„In acest stadiu creierul incepe sa se decupleze progresiv de mediul inconjurator”, explica Linda Larson-Prior, coordonatoarea acestui studiu. „Subiectii oscileaza lent intre gandurile cu privire la ceea ce se petrece in jurul lor si cele cu privire la propria persoana”, mai adauga ea.

Apoi, la un moment dat, intram in stadiul de somn de tranzitie, cunoscut si drept stadiul I de somn. Undele cerebrale incetinesc, trecand spre o forma de activitate cunoscuta drept theta-band, insa se inregistreaza inca scurte izbucniri de activitate alfa. Aceste scurte izbucniri de activitate alfa pot sa-ti lase impresia ca esti inca treaz, conform lui Scott Campbell, directorul Labortaorului de Cronobiologie Umana de la Colegiul Medical Weill Cornell.

Acest lucru se intampla spre exemplu atunci cand adormim la un film si apoi iti poti aminti mici fragmente din respectiva pelicula pana la trecerea in stadiul urmator de somn. Acest stadiu II este cel de „adevarat” somn non-REM (fara miscari rapide ale ochilor), stadiu in care nu se mai inregistreaza activitate cerebrala de tip alfa.

Toti neurologii sunt de acord ca stadiul II este deja somnul propriu-zis, stadiu asociat cu o reducere si mai importanta a perceptiei de stimuli externi. Desi suntem adormiti, putem inca sa auzim un cuvant sau doua din filmul la care ne uitam, dar si acestea se pierd treptat.

Apoi intram in faza de somn adanc, cu activitate cerebrala delta, in stadiile III si IV si ajungem in sfarsit la somnul REM – stadiul in care visam.

Daca stadiile I si II sunt uneori greu de diferentiat la nivel subiectiv fata de starea de veghe, 90% dintre oameni recunosc ca dormeau daca sunt treziti dupa ce au intrat in stadiul III sau IV. Din acel moment tranzitia este completa si ne petrecem restul noptii trecand ciclic de la stadiile fara vise II, III si IV la stadiul cu vise (REM).

 

Tag

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *