Scrie...

RELATII SI SEX

O nouă teorie explică de ce bărbații sunt atrași de sâni

Share

Oamenii de știință nu au reușit să explice niciodată pe deplin atracția irezistibilă exercitată asupra unei părți însemnate a bărbaților heterosexuali de acele protuberanțe bulbare din grăsime care atârnă atât de grațios de pieptul femeilor, însă de această dată, un neurolog susține că a găsit o explicație „care are mult sens”.

Larry Young, profesor de psihiatrie la Universitatea Emory, care studiază bazele neurologice ale comportamentelor sociale complexe, este de părere că în procesul de evoluție umană, un vechi circuit neuronal care a evoluat inițial pentru a întări relația dintre mamă și copil, în timpul alăptării la sân, a ajuns să fie folosit și pentru a întări legăturile din cadrul cuplurilor. Rezultatul este că bărbații, la fel ca și bebelușii, adoră sânii.

Atunci când sfârcurile unei femei sunt stimulate, în timp ce alăptează, oxitocina, cunoscută și drept „drogul iubirii”, îi invadează creierul, ajutând-o să-și concentreze întreaga atenție asupra copilului. Însă, cele mai noi studii indică faptul caă acest circuit neuronal nu este rezervat în exclusivitate copiilor.

Aceste studii au demonstrat că stimularea sfârcurilor are efectul de a crește excitarea sexuală pentru marea majoritate a femeilor, activând aceleași zone ale creierului ca și în cazul stimulării vaginale sau clitoridiene. Atunci când un partener sexual atinge sau masează sânii unei femei, explică Young, acest lucru declanșează eliberarea de oxitocină în creierul femeii, la fel ca atunci când aceasta alăptează. Însă, în acest caz oxitocina fixează atenția femeii asupra partenerului său sexual, întărindu-i dorința de a face sex cu acesta.

Cu alte cuvinte, bărbații pot să devină mai dezirabili pentru femei dacă le stimulează sânii în timpul preludiului amoros și al actului sexual. Într-un anumit fel se poate spune că evoluția i-a făcut pe bărbați să se îndrăgostească de sâni pentru a le pregăti pe femei pentru reproducere.

Atracția față de sâni „este un efect neurologic ce se produce în creierul bărbaților heterosexuali încă din perioada pubertății”, conform lui Young.

Larry Young elaborează teoria sa asupra fixației pe care o au unii baărbați asupra sânilor, dar și alte aspecte neurologice ale sexualității umane, în cartea „The Chemistry Between Us”, scrisaă alături de Brian Alexander.

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

1 Comentariu

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *