Scrie...

SANATATE

Persoanele cu ochi caprui risca sa se imbolnaveasca de vitiligo

Share

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Colorado a stabilit o legatura destul de neasteptata intre culoarea ochilor si probabilitatea de a dezvolta o boala a pielii, anume vitiligo.

Legatura ar avea la baza o componenta genetica. Vitiligo, boala care se manifesta prin depigmentare (pete albe), are un caracter autoimun, bolnavii prezentând de altfel un risc crescut sa sufere si de o alta boala autoimuna (poliartrita reumatoida, de exemplu).

Cercetatorii au intreprins un vast studiu genetic, desfasurat pe 3.000 de persoane bolnave de vitiligo. Au fost identificate 13 noi gene care predispun la vitiligo, cea mai surprinzatoare constatare fiind legatura intre aceasta boala cutanata si culoarea ochilor. Printre persoanele afectate de vitiligo, proportia de persoane cu ochi caprui este ridicata, in timp ce ochii albastri sunt slab reprezentati.

Potrivit unuia din autorii studiului – publicat in revista Nature Genetics -, o legatura diametral opusa – tot din motive genetice – ar putea fi pusa in evidenta in privinta melanomului, cu un risc mai mic la persoanele cu ochi caprui.

Si factorii de mediu joaca un rol important, chiar determinant in ceea ce priveste melanomul.

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *