Mai multe studii arată că stilul de viață și un regim alimentar adecvat sunt cele mai bune mijloace de prevenire a maladiilor cardiace.
Urmăriți filme care vă fac să râdeți, mâncați ciocolată bună, apăsați puternic pe pedalele bicicletei dumneavostră, limitați stresul și orele de lucru – acestea sunt doar câteva din sfaturile pe care cardiologii europeni reuniți în congres le propun pentru o mai bună sănătate a inimii, relatează France Presse.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, circa 23,6 milioane de persoane ar urma să moară din această cauză în anul 2030 în lume, cu 6 milioane mai mult decât în prezent.
Cercetători de la Școala de Medicină din Baltimore, SUA, au constatat că persoanele care suferă de o problemă cardiacă au un simț al umorului mai puțin dezvoltat.
Drept urmare, ei au vrut să stabilească dacă râsul poate afecta în mod direct funcția vasculară, în mare parte determinată de starea membranei care acoperă vasele de sânge.
Prezentându-le unor voluntari pasaje dintr-un film cu subiect grav – Saving Private Ryan -, ei au constatat că acest lucru are drept efect o constricție a pereților vaselor.
Pe de altă parte, când subiecții s-au uitat la un film care i-a făcut să râdă, pereții vaselor de sânge s-au dilatat.
Diferența de diametru a fost de 30 până la 50 %, „similară beneficiului pe care l-am putea obține prin exerciții fizice sau prin folosirea unor medicamente”, potrivit lui Michael Miller, director al Centrului de cardiologie preventivă.
„A râde în mod regulat este fără îndoială un element al unui mod de viață sănătos pentru a evita bolile cardiace”, a subliniat el.
Însă, nici mâncatul ciocolatei nu ar trebui neglijat de cei care își doresc o inimă sănătoasă. Cunoscută deja pentru efectele sale euforizante și antioxidante, ea ar putea reduce și riscurile cardiace, notează AFP.
Doctorul Oscar Franco și echipa sa din cadrul Universității Cambridge, Marea Britanie, au examinat în detaliu 7 studii și au făcut un clasament a circa 100.000 de participanți în funcție de ciocolata pe care au consumat-o.
În cinci studii, „cel mai ridicat nivel de consum de ciocolată a fost asociat unei reduceri cu 37% a numărului de boli cardiace și cu 29% a accidentelor vasculare cerebrale (AVC), prin raport cu cele mai scăzute niveluri de consum”.
Totuși nu a fost înregistrat niciun impact notabil al consumului de ciocolată asupra infarcturilor.
Aceste rezultate ar trebui privite însă cu prudență, în condițiile în care ciocolata este grasă și dulce, iar consumul excesiv poate favoriza luarea în greutate și diabetul.
În context, cercetătorii au sugerat dezvoltarea unei producții de ciocolată obișnuită, mai puțin grasă și mai puțin dulce!
Citește și 5 motive să mâncați mai mult pește