LOADING

Scrie...

Remedii din frunze si flori de liliac

Share

Liliacul (Syringa vulgaris) este un arbust ornamental de talie mica, foarte cunoscut la noi in tara. Infloreste in lunile aprilie si mai, insa putini stiu insa ca florile si frunzele de liliac au si proprietati terapeutice, acestea avand calitati tonice, astringente si revulsive.

Cu frunze de liliac fierte in lapte dulce se pot face spalaturi pe fata, in scopul curatirii tenului de pete. In cazul unui ten inrosit, ars sau pistruiat, florile de liliac strivite si muiate in apa calduta calmeaza tenul, il invioreaza si ii confera suplete. Un alt remediu benefic pielii este apa din flori de liliac. Se pun florile intr-o sticla, se umple pe jumatate, apoi se adauga alcool pana la un litru. Sticla se astupa bine si se pune la intuneric, timp de 2-3 saptamani. Filtratul se amesteca cu apa distilata in proportie de 1 la 2 si se foloseste sub forma de comprese pe ten sau pentru lotionari tegumentare in igiena corporala generala.

Din 25-40 g flori de liliac lasate la macerat intr-un litru de ulei, timp de doua saptamani, intr-un loc cald si intunecos, se prepara o alifie care alina durerile reumatismale. Aceasta este folosita de cateva ori pe zi, masandu-se usor zona dureroasa.

Frunzele de liliac pot fi un remediu excelent in cazul arsurilor de tot felul. Se culeg frunze de liliac alb si se fierb pana cand apa se innegreste. Se raceste si, cand sunt caldute, frunzele se scot si se aplica pe arsura. Se leaga cu pansament, tifon sau cu o panza curata si se tine 24 de ore. Pansamentul nu trebuie lasat sa se usuce, pentru ca in acest mod rana se agraveaza. Se umezeste continuu cu apa in care s-au fiert frunzele. Dupa 24 de ore, se scoate pansamentul, care va ridica primul strat de impuritati si arsura, lasand locul curat si sterilizat. In functie de gravitatea arsurii, se repeta operatiunea, singura conditie fiind ca pansamentul si frunzele de liliac sa se schimbe la fiecare 24 de ore. Dupa tratament, pielea va ramane catifelata si elastica, fara nici o urma de arsura.

Tag:

Din aceeași categorie

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *