Scrie...

MAGAZIN

Roșcații sunt mai puțin sensibili la durere!

Share

Cercetătorii europeni au descoperit că persoanele cu păr roșcat sunt mai puțin sensibile la durere – îndeosebi la cea provocată de arsuri.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Aalborg (Danemarca) a testat rezistența la durere a oamenilor, în funcție de culoarea pielii și a părului. S-a injectat participanților ingredientul activ prezent în ardeiul iute. „Testele noastre au arătat că roșcații sunt mai puțin sensibili la acest tip de suferință”, explică profesorul Lars Arendt-Nielsen. „Ei reacționează mai puțin la presiunile din apropierea zonei injectate sau la o înțepătură de ac. Se pare că sunt ceva mai bine protejați și aceasta este o constatare foarte interesantă”, adaugă profesorul.

Studiul s-a ocupat de efectele genei numite MC1R, care determină culoarea pielii și a părului. Culoarea pielii, a părului și a ochilor la om depinde în principal de tipul de melanină prezent și de concentrația lui. În cazul părului roșcat, există aproape exclusiv feomelanină și deloc eumelanină.

Profesorul Arendt-Nielsen consideră că rezultatele pot indica faptul că gena MC1R ar avea mai multe legături cu sistemul nervos decât se crede. Cercetările recente mai arată că roșcații resimt mai mult frigul și sunt mai puțin sensibili la anestezia prin injectare subcutanată.

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *